Jaroslav Ondrušek (58) napsal vloni zoufalý dopis pro Ombudsmana Blesku, v němž žádal o radu. Bývalý zaměstnavatel, u kterého pracoval jako ostraha objektu, mu dlužil velké peníze za tři roky práce.

Konkrétně se jednalo o částku ve výši 40 000 korun za noční směny, přesčasy, víkendy a svátky, za které měl podle zákoníku práce dostat vyšší mzdu než za výkon v běžné pracovní době. „Pracoval jsem pro ně zhruba za 47 korun na hodinu. Několikrát jsem se obrátil na vedoucí účtárny, aby mi dlužnou mzdu vyplatili, ale vždy marně,“ řekl v září 2014 pan Ondrušek reportérům Blesku.

Jen pár týdnů po zveřejnění se ale věci daly rychle do pohybu! Pan Ondrušek na radu právníka, kterou mu Blesk zprostředkoval, kontaktoval přímo zaměstnavatele a upozornil ho na případné soudní jednání, pokud mu mzdu skutečně nevyplatí. Firma se s ním pak ochotně domluvila na tom, že mu dlužné peníze vrátí na účet! „Chci tímto Blesku moc poděkovat. Bez vaší pomoci bych peníze asi nikdy neviděl,“ řekl s dojetím.

Jak se bránit nezaplacení mzdy?

Nevyplacení mzdy je závažným přestupkem, kterého se ale dopouští stále více firem. Zaměstnanci se pak potácejí na okraji dluhové propasti. Dříve než do ní spadnou, je podle odborníků nejlepším řešením okamžité ukončení pracovního poměru s nárokem na odstupné. Dalším krokem je právní žaloba o zaplacení dlužné mzdy, odstupného a úroků z prodlení.

Zaměstnanec má ze zákona nárok na to, aby dostal výplatu v den, který má stanovený v pracovní smlouvě. „Mzda je splatná po vykonání práce, nejpozději však do konce následujícího kalendářního měsíce,“ vysvětluje advokát David Bascheri. Pokud nedostanete výplatu ani 15 dnů po termínu splatnosti, je potřeba si další postup pořádně promyslet. „Doporučuji zvážit, zda se jedná pouze o nahodilý problém, anebo zda není lepší okamžitě ukončit pracovní poměr podle zákoníku práce s nárokem na odstupné,“ radí advokát.

Cesta k penězům

Nejpozději do dvou měsíců od nevyplacení mzdy podejte žádost o okamžité zrušení pracovního poměru a jako důvod výpovědi uveďte nevyplacení mzdy. Pokud uvedete tento důvod ve výpovědi, získáte tím navíc i nárok na odstupné.

Pošlete zaměstnavateli písemnou výzvu k uhrazení dlužné mzdy a stanovte v ní splnitelný termín.

Pokud vás šéf i nadále ignoruje, můžete podat soudní žalobu k zaplacení dlužné částky. Kromě dlužné mzdy můžete chtít i úroky z ní, v aktuální zákonné úrokové výši 8 % ročně.

Plat i za práci ve zkušební době

Oblíbenou fintou šéfů je zaměstnat pracanta na zkušební dobu a těsně před jejím ukončením ho nezaměstnat a nedat mu ani korunu. Kvůli neuhrazení mzdy může okamžitě pracovní poměr ukončit i zaměstnanec ve zkušební době. A také má nárok na odstupné!

 

pouták
Autor: Blesk

Objednat lze i přes SMS

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: NOVINKY mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ Příklad: NOVINKY Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 39 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz.