„Nejenomže odřízli okapy z naší části střechy, jsou napojení na náš přívod vody, který dělal můj otec, ale ještě nám drze zazdili přístup na půdu ze společných prostor,“ líčil reportérům Blesku pan Losenický problémy, které jeho rodině nedají spát.

Půdní prostory sloužily odnepaměti všem majitelům domu, který byl v 60. letech rozdělen kvůli nové přístavbě na dvě čísla popisná. Zatímco Losenický s rodinou žili v původním bytě, jeho strýc s rodinou obývali darovanou místnost a přístavbu. „Na katastrálním úřadě je přístavba sice zakreslena, ale neexistuje žádný doklad, který by tuto stavbu povoloval. Jelikož dodnes nedošlo k rozdělení, vznikla pouze jakási pomyslná dělicí čára na papíru,“ řekla paní Lenka Feckaninová, která v domě žije už šestým rokem se synem paní Pavly Losenické.

Přístup na společnou půdu byl po schodišti z roku 1936, které vedlo z pozemku domu rodiny Losenických. V dubnu 2014 si Lenka Feckaninová všimla, že za dveřmi něco kutí zedníci. Šla se tam tedy podívat a nestačila se divit! „Třetina schodiště byla zbouraná,“ líčila žena. Druhý den už se na půdu nedostala vůbec, dveře byly zazděné. Arogantní počin sousedů ji vytočil natolik, že skončila v péči lékařů. „Musela mě odvézt záchranka, protože jsem vlivem šoku zkolabovala. Mám to zapsané i v lékařské zprávě.“

Na půdě si rodina shromažďovala mnoho věcí jako třeba nábytek, ale i pracovní náčiní. Dědeček pana Losenického tam měl malou sednici, kde trávil čas. „Je to místnost naší rodiny, do které my už ale nemáme přístup,“ rozčiloval se. Rodina se nemůže smířit hlavně s tím, že se jejich současná sousedka, kterou je neteř pana Losenického, sama rozhodla rozdělit dům, a to bez jejich vědomí! „Poté, co zazdila společné schodiště, udělala si vchod na půdu ze svého bytu,“ sdělila Blesku paní Losenická.

Při hádkách sousedé prý argumentovali tím, že rodina může lézt na půdu zvenku, a to vikýřem. „Chci vidět, jak bych tím okénkem, na které vede dvoumetrový žebřík, tahala věci. Můj skorotchán se tam ani neprotáhne,“ vysvětlovala paní Lenka, které leží spor se sousedy v žaludku. A byla to právě ona, kdo inicioval většinu stížností na stavební úřad ve Štokách. „Nahlásili jsme zazdění otvoru bez našich souhlasů, zásah do práva k domu a stavbu verandy na hranici pozemku s okny do našeho dvora, ale nic se neděje,“ tvrdí. Rodina už vydala 45 000 za právníky, kteří sice podali odvolání proti stavbě na úřadě i trestní oznámení na sousedy, nic jim to ale nebylo platné. Mezi řečí jim prý právník poradil, aby zeď u půdy zbourali, protože tam nemá co dělat. „To jsme si zatím netroufli, stále čekáme, že jim odstranění nařídí stavební úřad,“ shoduje se rodina.

V únoru jim sice přišlo vyjádření úřadu, který skutečně nařizuje odstranění stavby načerno, nicméně sousedé si zažádali o stavební povolení dodatečně. „Nechápu, kde to žijeme. Stavební úřad jim nakáže, aby půdu zpřístupnili, a oni ji nechají zazděnou! Už nevíme, jak se bránit,“ lamentoval pan Losenický. I proto se rodina obrátila na Ombudsmana Blesku s nadějí, že se věci dají do pohybu. ,,Když my postupujeme podle stavebního zákona při výměně okna za francouzské dveře, čekáme už přes rok na povolení, které sousedka záměrně zdržuje svými nesmyslnými námitkami.“

Fotogalerie
9 fotografií