V noci na dnešek se na jihu Kobani odehrály další velmi tvrdé boje. Kurdským bojovníkům se ale dařilo, islamisty zastavili a osvobodili významnou část území, uvedla Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Londýna.

Strategické město Kobani obklíčili ozbrojenci z IS v polovině září. Syrští Kurdové ho urputně brání, od konce října i s podporou jednotek severoiráckých pešmergů, kteří přecházejí do Sýrie přes Turecko. Velmi jim pomáhají i letecké údery na pozice radikálů, které podnikají téměř každý den Spojené státy s jejich spojenci. "Nálety se odehrávají každý den, zničeno bylo mnoho základen Islámského státu v Kobani. Kdyby nedošlo k leteckým úderům, Kobani by už dnes kontrolovali islamisté," uvedl šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán.

Jen během dneška spojenci podnikli sedm náletů v Sýrii a tři v Iráku, oznámilo americké velení. Terčem pěti ze syrských úderů byla právě oblast u Kobani. V Iráku se spojenci zaměřili na pozice islamistů u města Fallúdža a Mosul.

Islámský stát obsadil sever Sýrie a Iráku. Vyhlásil tam chalífát a od obyvatel tohoto území vyžaduje, aby se podřídili jeho pravidlům. Tamní zdroje včetně ropy využívá k financování svých aktivit.