V exotické zemi jihovýchodní Asie, velké přibližně jako Francie, omývané Indickým oceánem, se opravdu pro každého najde něco. I obrovská metropole Bangkok (přes 5 miliónů obyvatel) si vás získá i se svým nepřetržitým chaosem.

Fotogalerie
23 fotografií

A jen těžko potkáte někde jinde tolik příjemných lidí jako zde všude - příznačně se Thajsku říká Země úsměvů. Právě přívětivé thajské úsměvy jako by odhalovaly odvěkou filozofii národa.

Fakt, že drogám v této zemi je třeba se na hony vyhnout, ví každý svéprávný člověk. Za tohoto předpokladu lze Thajsko považovat za zemi bezpečnou. A dokonce i cenově dostupnou.

Při výběru vysněného pobytu v Thajsku je třeba se řídit především volbou místa, aby splňovalo naše představy o způsobu dovolené, a ročního období.

Thajsko, jímž na 900 km protéká řeka Mekong, je členěno do pěti oblastí - severní, severovýchodní a centrální Thajsko, východní pobřeží a jižní Thajsko. Svými odlišnými klimatickými i přírodními podmínkami poslouží jako vodítko k určení naší cesty. K procestování celé země byste potřebovali dovolených několik, a tak je třeba volit - můžete navštívit džungli jednoho z nejpůvodnějších asijských deštných pralesů - národní park Khao Yai, vypravit se na několikadenní trek do džungle třeba v hornatém severním parku Doi Inthanon nebo v některém z mnoha jiných národních parků a rezervací - je jich tu více než sto a jejich celková chráněná plocha zaujímá přes 13 procent z rozlohy země. Můžete navštívit vesnice horských kmenů, sjíždět řeky na raftu, projet se džunglí na slonu a pozorovat ji rozkvetlou orchidejemi, můžete poznat krajinu rýžových polí.

Turisty jako magnet přitahují proslulé thajské tropické ostrovy, z nichž některé jsou opravdu dosud příslovečným rájem na zemi - se svými bílými písečnými palmovými plážemi, kouzelnými zátokami, průzračně křišťálovým mořem a snovými podmořskými scenériemi. Většina ostrovů je též součástí národních parků, například hornatý Ko Chang, malebný ostrov kokosových palem Ko Samui, idylický Ko Phi Phi nebo drsnější Ko Phangan.

Historické bohatství

Thajské království se může pyšnit i bohatou kulturní historií. Počátek osídlení dnešního Thajska sahá přibližně do doby 35 000 let p.n.l. Původní obyvatelé byli sběrači a lovci, z nichž se později stali zemědělci a existují důkazy (objevy bronzových nádob v Ban Chianti), že již kolem r. 3000 p.n.l. se na území vyskytovala kultura srovnatelná s kulturou v Mezopotámii.

Kolem 6. století p.n.l. dosáhlo největšího rozvoje království Dvarati, které založili Monové - a ti pocházeli z tehdejší Indie a pravděpodobně také v Thajsku rozšířili buddhismus, dodnes převažující náboženství v zemi. Thajci oslabili ve 13. století Khmérskou říši a založili první dynastii Phra Ruang a první thajské sídlo Sukhothai, odkud také pochází většina památek z éry Sukhothajské říše, ve které bylo mimo jiné vynalezeno nové písmo na základě indických jazyků. Pro toto období je typické znázornění kráčejícího Buddhy.

V Thajsku se nachází víc historických památek než v jakékoli jiné zemi jihovýchodní Asie. Pokud se zajímáte o chrámy nebo ruiny starodávných měst, je Thajsko pro vás to pravé. Můžete navštívit historický park Sukhothai, zříceniny dávné Ayuthayi nebo některý z khmerských chrámů na východě. A ani v hektickém Bangkoku nemůžete minout jeho královské paláce a buddhistické chrámy.

Mekka cestovatelů - Bangkok

Hlavní město Thajska lze považovat za orientální a zároveň rušnou moderní vstupní bránu do Thajska. Kvůli své síti říčních kanálů je nazýván Benátkami Východu, ale také městem andělů nebo věčným městem. Metropole, unikátní svým tepem mezi mrakodrapy i v úzkých uličkách, je nejteplejším městem na světě (32 stupňů průměrná teplota).

Mezi největší kulturní zážitky patří nejvýznamnější chrámový komplex země s královským palácem Wat Phra Kaeo, jehož součástí je chrám Smaragdového Buddhy. Turisté mohou vstoupit pouze v dlouhých rukávech a nohavicích, nejsou povoleny ani otevřené sandály. Přehozy a uzavřené boty si můžete půjčit u vchodu do chrámu. V komplexu se nachází též královská sbírka mincí a palác vybudovaný ze vzácného teakového dřeva, dosahující největších rozměrů na světě.

Nejstarším a největším chrámovým komplexem je Wat Pho (Chrám odpočívajícího Buddhy) a jeho nejzajímavější atrakcí je obrovská socha ležícího Buddhy. V tomto chrámu je také nejznámější škola tradičních thajských masáží. Tato masáž nemá nic společného s erotikou, jak by se snad někdo ještě mohl domnívat. Je součástí tradiční medicíny a z Indie ji do Thajska přinesli původně buddhističtí mniši. Dříve se směla vyučovat právě pouze na půdě buddhistických chrámů.

V čínské čtvrti byste neměli minout Wat Traimit (Chrám Zlatého Buddhy), ukrývající největší zlatou sochu Buddhy na světě.

Tropická metropole, která vás zasáhne šíleným náporem na všechny smysly, je navzdory prvním dojmům a podivné pověsti překvapivě bezpečná a mnohem organizovanější, než to na první pohled vypadá. Zaútočí na vás i nádherou svých rozkvetlých orchidejí přímo v ulicích i neodolatelnou směsí vůní místní kuchyně, jejích pokrmy můžete ochutnat na každém rohu. Bangkok ne též nejdůležitější přístav, rezidencí královské rodiny a žije zde přes 10 procent všech Thajců.

Zajímavou zkušeností je výlet do čtvrti Thonburi, kde dodnes funguje systém vodních kanálů, které slouží k přepravě osob i zboží. Jen málokdo si nechá ujít plovoucí trh Damnoen Saduak nedaleko Bangkok směrem na sever, který poskytuje obrázek původního způsobu obchodování, ale dnes už je hlavně atrakcí pro turisty.

Do džungle a mezi horaly

Sever Thajska tvoří hory a pohoří, dosahující 1200 m nadmořské výšky, které pokrývají husté tropické monzunové lesy. Vzácné teakové dřevo Thajci zachraňují - jeho těžbu naštěstí vláda úplně zakázala. V oblasti leží také nejvyšší hora země Doi Inthanon se svými 2 600 metry. Centrem oblasti je druhé největší město Thajska Chiang Mai se starými buddhistickými chrámy, jedno z posledních měst, kde se udrželom mnohé z původního způsobu života. Je také nejčastější základnou pro horské treky do džungle a vesnic horských kmenů (Hill tribes). Okolí je plné horských masivů, vodopádů, orchidejí a pohádkových scenérií. V Chiang byste neměli zaspat noční bazar - je největší a asi nejlepší v celém Thajsku. Není také bez zajímavosti, že nejsevernější místa této oblasti patřila do pásma tzv. Zlatého trojúhelníku, největší producentské oblasti opia na světě. Jeho pěstování se už stáhlo do nepřístupných oblastí džungle. A nejčastějším důvodem návštěvy severu je město Lampang, kde je nejznámější thajský výcvikový tábor pro slony.

Zatímco severovýchod země je jedna z nejméně rozvinutých částí Thajska, východní pobřeží, dlouhé asi 400 km, láká turisty svými ostrovy a nádhernými letovisky, ale v jiné části je nejprůmyslovější z celého Thajska. Současně se tu pěstuje nejlepší durian a mango. Mezi nejznámější patří středisko Pattaya, v němž by dnes už někdo těžko našel původní kdysi poklidné rybářské městečko. Dnes je to průmyslové město s vynikající infrastrukturou, velmi živé, které však nabízí i historické památky a chrámy, rozsáhlé ananasové plantáže i vynikající golfová hřiště, botanické i zoologické zahrady, nepřeberné možnosti zábavy a nočního života i množství restaurací se specialitami nejrůznějších kuchyní. I z těchto důvodů je Pattaya jednou z mála thajských oblastí, ve kterých si turisté pronajímají nebo dokonce i kupují vlastní byty, kde pak tráví celou sezónu.

Magnetem východu je provincie Trat, známá těžbou a zpracováním drahých kamenů, ale především tím, že otvírá pomyslné dveře do národního mořského parku Ko Chang. Tento druhý největší ostrov Thajska v Siamském zálivu nabízí klidnou dovolenou v panenské přírodě. Na ostrově, který je převážně hornatý a jeho povrch tvoří džungle, jsou vybudovány hotely a bungalovy, které dovedou uspokojit jak méně náročné turisty, tak svým luxusem vyjdou vstříc i nejnáročnější klientele. Ko Chang bývá zejména v zimních měsících, kdy je v Thajsku největší sezóny, dlouho dopředu plně obsazen.

Centrální Thajsko s metropolí Bangkokem je místem, kde začíná historie celého Thajska. Centrální rovina je též nejúrodnější oblastí v okolí řeky Chao Phraya, která svým bohatým systémem zavodňovacích kanálů poskytuje ideální podmínky pro pěstování národní plodiny rýže. Město Ayutthaya, původně královské, v 18. století vypleněné a rozbourané Barmánci, není dnes pobytovou destinací, návštěvníci sem přijíždějí většinou na jednodenní výlet obdivovat dávnou krásu starých chrámů a paláců.

Perly jihu září i po tsunami

Tak mnozí pojmenovávají jižní oblast Thajska na Malajském poloostrově. Kilometry písečných pláží s průzračnou vodou, panenskou přírodou a úchvatným podmořským životem dokonce nazývají posledním rájem na zemi. Je to bezkonkurenčně nejnavštěvovanější oblast celého království. Vybíráte-li mezi plážemi, těžko poradit. Pattaya vyhoví těm, kteří mají raději ruch a víc lidí, ostatní ať vybírají některý z nádherných ostrovů nebo pobřežní město pláží Krabi. V tomto letovisku se projdete po nejromantičtějších plážích na světě, jak se cestovatelé shodují. Žádný z ostrovů souostroví Samui, plného kokosových palem, nebo národního parku Ko Tarutao nemůže člověka nechat chladným. Krásná místa ke koupání lze nalézt v okolí Trangu. Bizarními výjevy skalních věží vás nadchnou v nádherném zálivu Ko Phang Ngan, odkud můžete podniknout výlet do národního mořského parku Ang Thong, který tvoří zhruba 40 neobydlených ostrovů.

Perlou jihu je nazývaný ostrov Phuket, největší ostrov Thajska, s pevninou spojený mostem. Asi sedm procent ostrova pokrývá chráněný deštný prales. Právě sem zamířila před čtyřmi lety strašlivá vlna tsunami a vzala s sebou do moře vše, co jí stálo v cestě. Kromě Phuketu postihla i střediska Phi Phi, Khao Lak a další. Dnes, když obdivujete okolní ostrůvky a korálové útesy, zahrady orchidejí nebo muzeum mušlí, rehabilitační centrum pro opice, tucet pláží a bezpočet kouzelných zátok, těžko uvěřit, co se tu vlastně stalo. Vše bylo kompletně obnoveno. Ostrov Phuket je celosvětově známý potápěním. Za dobrodružstvím se vydáte do Kao Phra Thaeo Park - místa, kde budete alespoň na chvíli ve skutečné džungli, kde na každém kroku číhá nebezpečí. Vede tu turistická stezka, kterou -raději s průvodcem - dojdete k vodopádům.

Místní specialitou je také treking na slonovi.

Pokud si mezi národními parky a ostrovy jihu vyberete letovisko Hua Hin, spatříte nádherné pláže, na nichž pobývali již panovníci někdejšího Siamu. Středisko, které je nejstarší v celém Thajsku, je dnes významným cílem cestovního ruchu s mnoha apartmány, restauracemi a bary, kam jezdí turisté z celého světa. Návštěvníci se mohou vypravit i do míst dosud ne úplně atakovaných turisty, například do Národního parku Khao Sam Roi Yod s velkými vápencovými skalami nebo k vodopádům v džungli u hranice s Barmou.

Dalším prestižním přímořským letoviskem je Khao Lak, jež vlna tsunami úplně zničila. Dnes tady otřesný zážitek připomíná jen Muzeum tsunami s vyplavenou lodí námořní policie.

Kde byl most přes řeku Kwai

Asi 130 km od Bangkoku, ve městě Kanchana-Buri spatříte most, který byl částí tzv.železnice smrti vedoucí z Thajska do Barmy, kterou japonská okupační armáda nechala stavět spojenecké zajatce, z nichž na 16 000 tu nechalo své životy. Díky proslavenému filmu a stejnojmenné knize je to snad nejznámější turistická atrakce z celého Thajska a možná právě proto bývají návštěvníci i zklamáni, protože dnešní podoba mostu vznikla až po skončení 2. světové války, ten původní byl totiž z bambusu a dřeva, a navíc slavný film se tu ani nenatáčel. Symbolický a emotivní dojem zanechá spolu s mostem zdejší muzeum války JEEATH.

Cestujeme s dětmi

Pro Thajce bez rozdílu věku jsou děti a rodina vším. Proto při cestě s dítětem se vůbec nemusíte bát, že tady bude na obtíž. Hotely jsou na děti dobře připraveny, vždy jsou k dispozici chůvy, dětské koutky, přistýlky i postýlky navíc. Dětské vybavení od a po zet dostanete v místních obchodech.

Děti se určitě potěší návštěvou některé ze zoologických zahrad. V centrálním Thajsku nezapomeňte navštívit tzv. Dream World, kde se vaše děti stanou součástí země fantazie s kouzelnou zahradou. Magic Land v Bangkoku je zábavní park s domem strašidel a duchů, s atrakcemi a vodními děly.

Na severu byste měli vzít děti do sloního kempu - 50 km od Chiang Maie. Sloni zde předvádějí svá umění a samozřejmostí je vyjížďka na jejich hřbetě. Na jihu zajistíte dětem vynikající zábavu v Camp Laguna, kde se učí nejrůznějším dovednostem v přírodě, a v Puketu v Dino Parku se ocitnou jako v opravdovém pravěku s dinosaury. Opičí divadlo na ně čeká v letovisku Ko Samui.

Pokud byste si rádi zapůjčili na své výlety auto nebo automobil, jsou zde velké nadnárodní sítě, ale i malé půjčovny v každém turistickém středisku, kde vám ale vozidlo půjčí obvykle bez pojištění, nesete tedy celé riziko případné škody. A pozor - jezdí se vlevo a rychle. Je to opravdu jen pro hodně zkušené dobré řidiče.

V každém městě a snad i každé vesnici na rohu postávají skupinky tzv. mototaxi s řidiči v barevných vestách. Dovezou vás, kam si budete přát, jejich jízda je zvlášť v dopravních špičkách ve městě trochu riskantní, ale nejrychlejší a dobrou cenu také usmlouváte.

Kulinářské lákadlo

Netřeba připomínat, že thajská kuchyně je ve světě jedna z nejoblíbenějších a nejuznávanějších. I když bývá často dost ostrá, je dobře stravitelná. Pokud se nestravujete celý den v hotelu, kde připravují i kuchyň evropskou, dobré teplé jídlo si můžete koupit doslova na každém kroku. Málokdo odolá jejich grilovaným chobotničkám, smažené rýži s kraby či vynikajícím nudlovým polévkám. Pokud nechcete ostré, určitě se pár slovy nebo posunky domluvíte, a každý místní kuchař vám vyhoví při přípravě jídla "na neostro". Chcete-li v horku vynechat oběd, přijde vám vhod výběr čerstvého ovoce chlazeného na ledu. Vždy je však lepší ovoce si důkladně oloupat, což platí při všech cestách do vzdálenější ciziny.

Při volbě dovolené v Thajsku obzvlášť platí - kdo to ani týden nevydrží bez hutných omáček, vydatného guláše či krkovičce s knedlíkem a se zelím, ať nejezdí do Thajska. Zde dávají jednoznačně přednost rybám, plodům moře a drůbeži, pestré zelenině. Z koření se běžně používá - a také je všude cítíte - chilli, česnek, kari, také bazalka, máta a listy citroníku.

K jídlu dostanete obvykle vidličku a lžíci, čínské hůlky občas, k nudlovým pokrmům.

Z ovoce je nejoblíbenější durian, který někdo doslova "nemůže ani cítit", a také mango, liči a mangostan. Z čerstvých šťáv dostanete hlavně pomerančovou, dobrou vodu kupujeme raději balenou. Místní pivo se jmenuje Chang a je levné oproti jiným nápojům, za místní whisky se považuje mekhong a podává se s vodou nebo colou, ledem a šťávou z limetky. A led si raději odpusťte, nevíte, zda je z balené vody.

K nejoblíbenějším pokrmům, na které se vzpomíná i po návratu, patří např. osmažené chobotničky s česnekem, garnáti v těstíčku (Gung hom pa) i nejoblíbenější jídlo místních obycatel Kui tiao nam - nudlová polévka s drůbežím, vepřovým masem nebo kachnou.

Thajským platidlem je bath, který se skládá ze 100 satangů. Nejvyšší bankovkou je 1000 bathů. V běžné restauraci se dobře najíte za 150 bathů. Při běžných nákupech se nedoporučuje platit kartou, přičtou vám poměrně tučný příplatek. Jinak se bez problémů přijímají karty Visa a Mastercard/Eurocard.

Co nakoupit (nekoupit)

V Thajsku je ráj i pro milovníky nákupů. V obchodních centrech jsou pevné ceny, u pouličních obchodníků smlouvejte, jinak budete vypadat podivně a ošidíte sami sebe. Jako dárek si můžete domů koupit perly - například z farem na kultivované perly z ostrova Pukhet. Radost udělá ručně tkané hedvábí. Vývoz kůže a drahých šperků je riskantní, zvláště mimo obchody s označením nákupu, bez povolení je nemožný. Vývoz soch Buddhy je zakázán.

Než vycestujeme

Thajsko je známé svojí tolerancí a pohostinností a turisté by neměli mít potíže s místními zvyklostmi. Přesto několik pravidel společenského chování je thajskou specialitou a cestovatel by o nich měl vědět. Samozřejmě, že některé zvyklosti jsou velice silné zejména v menších městech a na venkově.

Thajci si při setkání nepodávají a netřesou rukama. Místo toho s prsty rukou u sebe lehce skloní hlavu. Když takto pozdravíte, nic nezkazíte, ba naopak. Tento pozdrav se nazývá vaj. Rovněž se často za všechno děkuje slovem khrab.

Rozzlobený obličej na veřejnosti je známkou špatného chování. Protesty je nejlepší podávat s úsměvem jako nedorozumění.

Thajsko má hlubokou tradiční úctu ke své královské rodině. Jakákoli urážka monarchie a státu je pravděpodobně největší chyba, jaké se může cizinec dopustit. Dokonce jenom pomačkat bankovku s vyobrazením krále je krajně nevhodné, ne-li nepřípustné.

Stejně tak je třeba mít velký respekt ke všem obrazům Buddhy - všechny jsou považovány za posvátné, bez ohledu na cenu.

Od listopadu do února je v Thajskou tzv. chladnější část roku, pro našince se svými teplotami mezi 25 - 35 stupňů C nejoptimálnější. I moře bývá nejpřívětivější od prosince až do dubna. Od května začínají velká vedra, která rychle šplhají ve čtyřicítce, spojená s obdobím dešťů, což má vliv na značnou vlhkost vzduchu.

Naši zemi zastupuje v hlavním městě Velvyslanectví České republiky.

Vízovou povinnost za vás při cestě s cestovní kanceláří vyřizuje CK, pas musíte mít platný minimálně na šest měsíců od vstupu do Thajska.

Po desetihodinovém letu do Bangkoku si nezapomeňte přetočit hodinky o 5 hodin dopředu oproti našemu letnímu času, o 6 hodin oproti zimnímu.