Opravdu levná letenka?

Ceny letenek na jedno a to samé místo se mohou velmi dramaticky lišit. Svou roli v tom samozřejmě hraje termín, kdy chcete letět a denní doba letu. V noci a mimo sezónu jsou letenky logicky levnější. Zatímco s prvním jmenovaným u letní dovolené operovat můžete, mimosezónní ceny nehrozí.

Letecká společnost dokáže ceny stlačit omezením některých služeb, například v oblasti stravování během letu. Levní dopravci také často nelétají na nejvytíženější letiště v okolí vyhlášených turistických destinací. Přistanou třeba několik desítek kilometrů daleko na menším letišti, a za přistání tak mohou zaplatit méně. To se propíše i do ceny letenky. A stejné je to i s odletem. Pokud nebudete bazírovat na odletu z Prahy, můžete ušetřit. Cenu cesty do vaší vysněné destinace z různých mezinárodních letišť v okolí si můžete snadno porovnat například pomocí online srovnávače cen letenek eSky.cz. Odlet či přistání někde trochu jinde není žádnou fintou ani podvodem, jen je třeba s touto eventualitou počítat a zvážit, jestli vám tato komplikace za ušetřené peníze stojí.

Zejména v případě kratších dovolených nebo prodloužených víkendů na místech, kam nelétá přímá linka, je dobré počítat i s časem, který strávíte přestupem. Pokud na druhé letadlo počkáte třeba šest hodin, letenka vyjde asi levněji než v případě navazujících spojů. Z prodlouženého víkendu v exotickém ráji se ale také může stát třídenní trmácení po několika letištích v různých částech světa.

Skryté poplatky u letenek?

Co už trochu fintou zavání, to jsou skryté poplatky u letenek. Cena letenky, nejlépe ještě doplněná magickou floskulí "od" a lákavou částkou baťovského střihu, totiž nemusí znamenat to samé jako kompletní cena letu, resp. právě toho vašeho letu. Vše začíná už u odbavení. V ceně těch nejlevnějších letenek může být jen tzv. online odbavení. Nevadí vám a zvládáte ho s prstem v nose? Dobře. Pro ty, co jsou zvyklí na staré dobré procedury přímo na letišti, to ale znamená výdaj navíc.

Další finta se týká služeb, které si k letence objednáte. Pokud ji koupíte on-line, může se na vás během celého nákupu smát krásná cena letenky, ovšem chvilka nepozornosti může vést k mnohem vyšší platbě na konci celé procedury. Někteří nízkonákladoví dopravci totiž prodávají letenky za vskutku symbolickou cenu, ovšem k samotné letence vám prodají například cestovní pojištění. V případě některých je možné pokoutně přidané položky z objednávky odstranit, ovšem pro jiné jsou podmínkou.

Dalším velkým tématem v oblasti skrytých poplatků jsou zavazadla. Zjistěte si, jak velké zavazadlo můžete do letadla dostat v ceně právě té vaší letenky. Každé aerolinky mají svoje podmínky a ty se mohou velmi výrazně lišit. Zjistěte si, jak velké a těžké může být palubní zavazadlo, případně jako je to s řešením nadváhy či nadrozměru. Snadno se může stát, že váš batoh poputuje do podpalubí, a dovolenou vám tak dost prodraží.

Jak se skrytým poplatkům vyhnout?

Z vět a řádků výše je asi patrné, že i při výběru letenek je třeba být ostražitý, kontrolovat si, co vše si vlastně objednáváte, a řádně číst obchodní a přepravní podmínky. Cokoli, co je psáno malým písmem, by vás mělo varovat, že právě toto je třeba důkladně prostudovat. Naštěstí existuje cesta, jak si toto martýrium alespoň trochu ušetřit, a tou jsou srovnávače cen letenek. Ty kvalitní jsou natolik přehledné, že hned poznáte, co je v ceně a za co si případně budete muset připlatit. Jasně si můžete vybrat letiště, odkud a kam chcete letět, a na jednom místě uvidíte i porovnání doby, kterou na cestách můžete strávit. Vyzkoušet si to můžete například na klasickém víkendovém výletu z Prahy do Amsterdamu. Porovnání letů a letenek najdete na https://www.esky.cz/letenky/ci/prg/ci/ams/praha-amsterdam. Tak šťastnou cestu!