Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Snové bydlení u moře? Itálie nabízí domky za rekonstrukci, v Bulharsku pořídíte bydlení za cenu bytu v Mostu

/
  • Snové bydlení u moře?Itálie nabízí domky za rekonstrukci, v Bulharsku pořídíte bydlení za cenu bytu v Mostu
    24. srpna 2021 ● 11:32

    Denně se procházet po pláži, plavat v moři a užívat si slunečních paprsků. Na léto si prostě jen tak odjet k moři a pracovat z terasy svého letního domu. Že je to sen, který si nelze z finančních důvodů splnit? To už tak není zcela pravda. Jak upozornil magazín Forbes, koupi domu v zahraničí lze financovat z hypotéky, o níž si můžete požádat v Čechách. Hypotékou musíte ručit tuzemskou nemovitostí a banka vám půjčí až osmdesát procent její hodnoty. Navíc jsou nemovitosti v prázdninových lokacích dostupné za příznivé ceny!

  • 1.

    Chorvatsko

    Země u Jadranu patří mezi nejmilovanější destinace Čechů, kteří zbožňují zejména oblast rozpínající se od Zadaru po Makarskou riviéru, kde si také nejčastěji kupují letní sídla. Podle Martina Pinla z Alexandria Real zájem o domy v Chorvatsku stále stoupá. „Letos se zvedl o sto procent, nestíháme vyřizovat poptávky,“ uvedl pro Forbes. No a na kolik vás takový apartmán s malebným výhledem na moře vyjde? Cena je zhruba tolik, kolik byste dali za byt v Praze. Pohybuje se kolem sto tisíc korun na metr čtvereční. Ovšem pokud slevíte ze svých tužeb a nebude vám vadit domek ve vnitrozemí, zaplatíte zhruba polovinu.

  • 2.

    Itálie

    Kdo by netoužil po krásném domu na březích italských jezer, s výhledem na toskánskou přírodu či poblíž italských vinic. Ovšem ceny za nemovitosti jsou tu vyšší, ačkoliv mnoho italských vesnic, a to zejména ve vnitrozemí, shání nové usedlíky a nemovitost tam lze dostat takřka za hubičku! S podmínkou, že si ji zrekonstruujete do určitého termínu, můžete dostat domek za pouhé euro. K nejdražším oblastem stále patří jezera jako Como, Maggiore či Garda. Majitelka společnosti Mediterranea Lucie Pilipová Graffi pro výše zmíněný magazín uvedla, že co se týče Itálie, zajímavé jsou právě dražby. Na nemovitosti ke koupi doporučuje v oblasti Umbrie, kde dle jejích slov kamennou usedlost koupíte o třicet procent levněji. Průměrná cena za nemovitost se pohybuje kolem 45 tisíc korun za metr čtvereční.

  • 3.

    Španělsko

    Chorvatsku v popularitě u Čechů začíná šlapat Španělsko. Čeští turisté začínají pokukovat po apartmánech poblíž pláží. Ceny se zde pohybují kolem 100 tisíc eur a nemovitost lze koupit za příznivou cenu například v oblasti kolem Valencie, kde se cena za apartmán pohybuje kolem 32 tisíc korun za metr čtvereční. Češi rovněž milují oblast Malagy, kde však ceny stoupají a dosahují až k 58 tisícům za metr čtvereční. Dejte si však pozor na nezvané nájemníky. Ve Španělsku totiž platí, že pokud se vám tam někdo vloupe do dlouhodobě neobydleného bytu a usadí se tam, ven už ho nevyhodíte. Může se tam totiž přihlásit k trvalému pobytu.

  • 4.

    Bulharsko

    Bulharsko v minulosti patřilo mezi nejnavštěvovanější destinace a znovu se u Čechů těší velké popularitě. Čeští turisté milují hlavně oblast Burgasu a Varny, kde se také poohlíží po letních apartmánech, které by si koupili. No a ceny jsou tam velice příznivé. V Bulharsku lze sehnat byt za cenu, za níž byste pořídili byt v Mostě. U moře za apartmán lze zaplatit 26 tisíc korun za metr čtvereční, a pokud vám nevadí starší nemovitost, zaplatíte i polovinu.

  • 5.

    Portugalsko

    Rozlehlé pláže, památky a podmanivá příroda! Portugalsko je skvělou destinací na letní dovolenou a atraktivní na koupi nemovitosti. Ovšem ceny tam jsou vyšší. Podle Forbes tam ceny za loňský rok vzrostly o 7,4 procenta. Portugalsko se totiž stává baštou pro zahraniční investory, které láká hlavně oblast Algarve.

  • 6.

    Mallorca

    Mallorca je malebný ostrov ve Středozemním moři, kde jsou však ceny nemovitostí podstatně vyšší. Podobně jako v ostatních zemích i na Mallorce jsou příznivější ceny nemovitostí ve vnitrozemí, kde se pohybují kolem 170 tisíc korun za metr čtvereční. Čím víc se blížíte k pobřeží, ceny rostou. Pokud byste chtěli dům s výhledem na moře, tak si připravte 200 – 350 tisíc a jestliže chcete být v centru dění a pokukujete po bytě v centru Palmy, pak si připravte až 300 tisíc.

    Fotogalerie
    185 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy