Důvod, proč letuškám speciálně dietní kola tolik vadí, spočívá ve vysoké šumivosti, kvůli níž nalévání trvá déle než u jiných nápojů. V letadle je navíc dietní kola ještě pěnivější než obvykle, protože nižší tlak vzduchu v kabině usnadňuje uvolňování oxidu uhličitého. Během doby, kterou trvá nalít jednu dietní kolu, by mohla letuška obsloužit tři další cestující.

Tlak vzduchu v kabině letadla není stejný jako v úrovni hladiny moře, ale odpovídá spíše výšce 2100 až 2400 metrů nad mořem. Proto se také mohou cestující cítit trochu malátní a pocítit účinky alkoholu až dvakrát rychleji než při konzumaci na pevné zemi.

Zároveň to znamená, že nealkoholické nápoje při nalévání z plechovky mnohem více šumí než na zemi, a nejhorší mezi nimi je právě dietní kola, u které musí letuška trpělivě čekat, až bublinky trochu opadnou, aby mohla pokračovat.

Ovšem dietní kola není jediný nápoj, kterého by se pasažéři měli v letadle vyvarovat. Podle nejmenovaného člena palubního personálu, na kterého se odvolává The Sun, je rozumné vyhnout se také čaji a kávě. Nádoby na horkou vodu na palubě letadla se podle něj čistí jen zřídka, a voda v nich tudíž nemusí zcela v pořádku.