Je to snad jediná sjezdovka na světě, kde se neřeší sportovní oblečení, helmy nebo styl. Lidé si zde pouze po dlouhé době užívají sníh, sluníčko a hlavně mír. Polobotky, kalhoty, sako, plandavé hazuky.

Toto bychom jistě za horský oděv nepovažovali, a přesto takto v rezortu v okrese Svát potkáte skoro každého. Pořizovat si totiž lyžařskou výbavu je pro místní trochu zbytečné.

Mnoho z nich vidělo sníh úplně poprvé v životě a na lyžích také ještě nestáli. Někteří návštěvníci jsou ochotni cestovat i 600 km, jen aby se z přelidněných měst do přírody podívali.

Zde záleží tedy jen na tom, že je v provozu lanovka, sjezdovka celkem upravená a půjčovna vybavená podle možností. Jak na to zas poradí instruktoři.

Půjčovna na pohodu. Odkud asi tenhle kluk posbíral lyže a boty? Tohle jste na českých horách viděli naposledy možná před dvaceti lety.
Autor: Reuters
Děti se mohou učit lyžovat a dospělí, když už nemají chuť do nových sportů, mohou zase dovádět jako malé děti na nafouknutých duších. Již cesta sem návštěvníkovi naznačí, že se nebude jednat o žádné luxusní středisko.

Autobus veřejné dopravy vás sem doveze po pěkně hrbolaté silnici. Stát chce ale obnovit zašlou slávu místa a občany sem láká, jak může. Jednou z malých jistot je i přítomnost ozbrojených jednotek, v zemi přece jen stále není bezpečno.

Pákistánci si také nemohou moc vybírat. Do Indie jezdí neradi, v Afghánistánu jsou boje stále na pořadu dne a do ostatních zemí mnohdy nedostanou víza. Majitelé hotelů se ale radují, jak střední třída prosperuje.

Rezervace jsou plné na celou sezonu a lidé museli spát i v autech, protože ubytování už prostě nebylo. Člověku se tu dostane všech zimních radovánek, avšak odpočinek po sportu si pivem nebo jiným drinkem nezpříjemní.

Alkohol je tu totiž zakázán, stejně jako kouření. Ovšem vynahradí vám to skvělé jídlo. Čočkovému kari či smaženým kebabovým karbanátkům jistě neodoláte.

Vždy tady ale taková idylka nebyla. Místo oblíbené turisty z celého světa padlo v roce 2006 do područí Tálibánu, který nějaké hrátky na sněhu netoleroval a vyhlásil je za protiislámské.

Následně pak lanovku odstřelil a největší hotel vypálil. Po vyhnání teroristů ale nechali postavit sedačku novou a v současné době se pracuje i na novém hotelu.

Fotogalerie
36 fotografií