Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

5 tváří italského pobřeží: Pláže jako z Karibiku, termální prameny i vesnice pro skřítky!

/
  • Itálie je nádherná, každý kout nabízí něco jiného.
    4. ledna 2016 ● 19:08

    Itálie má přes 7600 kilometrů pobřeží a značnou část z toho tvoří pláže. A v každé části země vypadá jinak. Vybrali jsme pro vás pět oblíbených regionů, které jsou toho důkazem. A pokud nevíte, jaké překvapení obstarat pod stromeček, zajděte do nejbližší cestovní kanceláře…

  • 1.

    Sardinie

    Sardinie nabízí téměř 2000 kilometrů pobřeží.
    Autor: profimedia.cz, scom
    Téměř 2000 kilometrů pobřeží a hornaté vnitrozemí lákající k túrám. Taková je Sardinie, druhý největší ostrov středozemního moře. „Sardinie je asi nejkrásnější italský ostrov, který jsem kdy viděla. Nekonečné dlouhé pláže jsou pokryté zlatavým pískem a moře přímo hraje krásnými odstíny modré a zelené,“ říká Lenka Berberi z CK Blue Style. Costa Paradiso, Spiaggia Tinnari, Cala Mariolu nebo obrovská pláž u Porto Pollo jsou jen střípky z místní krásy.

    Cagliari a Malá Barcelona

    Hlavní město Cagliari na samém jihu ostrova pulzuje životem a až neuvěřitelnou romantikou. Především v historické části města s křivolakými uličkami plnými obchodů i malých náměstíček s kavárnami a restauracemi. „Doporučujeme i výlet do katalánského města Alghero, které je obehnáno středověkými hradbami. Dodnes zde ještě uslyšíte místo sardinského jazyka katalánštinu. Často bývá nazýváno malou Barcelonou,“ doporučuje Simona Fischerová z CK Fischer.

  • 2.

    Sicilie

    Sicílie je fascinující ostrov plný zajímavostí.
    Autor: profimedia.cz, scom
    Fascinující ostrov je plný zajímavostí. Na největším ostrově Itálie narazíte na památky takřka na každém kroku. „Příkladem může být světoznámá Taormina,“ doporučuje Petr Šatný z CK Alexandria. Taormina je jedno z nejkrásnějších historických měst ostrova s antickými památkami a překrásnou pláží poblíž ostrůvku Isola Bella. Užít si můžete ale i procházky historickými městy Palermo, Katánie, Noto nebo Syrakusy.

    Pláže bez chybičky

    Bílý písek, azurové moře a nádherná vůně pomerančovníkových hájů. Tak vypadá sicilské pobřeží. Písečné pláže jako San Vito lo Capo, Scala dei Turchi, Fontane Bianche či Marinello nebo Kyklopská riviéra patří k nejkrásnějším plážím středomoří.

    Etna a krásné vnitrozemí

    Nechcete chodit po památkách ani se celý den válet na pláži? Dejte si do těla. „Okouzlí vás nejen čarovná krása přírodních scenérií a romantické zátoky, ale také hřebeny hor, jejichž vrcholky bývají pokryty sněhem i v horkých letních dnech,“ doporučuje Lenka Berberi. Největším horským magnetem na Sicílii je přitom dosud činná sopka Etna (3329 m n.m.),  na kterou vás část cesty vyveze lanovka (810 Kč), nebo až na vrchol speciální autobus s průvodcem (1620 Kč).

  • 3.

    Apulie

    V podpatku italské boty se skrývá jeden z nejkouzelnějších italských krajů - Apulie.
    Autor: profimedia.cz, scom
    V podpatku italské boty se skrývá jeden z nejkouzelnějších italských krajů. Divoké pobřeží z rozeklaných bílých skal tu střídají nádherné pláže s bílým pískem i oblázky a kouzelná městečka ve skalách. Třeba nádherný opevněný přístav Galipoli s velkým historickým centrem, delfináriem i ZOO, barokní město Lecce, přístav Leuca, bílá města Otranto a Ostuni nebo kouzelné pohádkové Alberobello postavené v místním stavebním stylu trulli.

    Rajské pláže

    Především okolí Galipole je často nazýváno „Karibikem Středomoří“. „Tato oblast je vyhledávána kvůli křišťálovému moři, velkému množství historických památek včetně unikátních domečků ‚trulli‘, a také proto, že není poznamenaná velkým turistickým ruchem,“ říká Petr Šatný z CK Alexandria. Nádherné pláže v Rivabella, Pescoluse, Marina di Salve, Punta della Suina nebo Porto Cesareo, rozeklané skály v Torre san Andrea nebo městská pláž v Polignano a Mare patří k místům, která se vám svou krásou přímo vryjí do paměti. A podobných je v Apulii celá řada.

  • 4.

    Ischia

    Stále zelený ostrov Ischia plný bujné vegetace paří k největším krásám Neapolského zálivu.
    Autor: profimedia.cz, scom
    Stále zelený ostrov Ischia plný bujné vegetace paří k největším krásám Neapolského zálivu. Kromě malebných písečných pláží nabízí turistům koupání téměř nepřetržitě po celý rok. Vyvěrá tu totiž přes 100 termálních pramenů a termální koupaliště tak najdete prakticky v každém hotelu.

    Pohodlná a levná doprava

    Při dovolené ostrov snadno prozkoumáte úplně celý. Od severu k jihu má jen 7 kilometrů a na šířku zhruba 10 km. K prozkoumání všech městeček a pláží se přitom hodí místní hromadná doprava, která po okružní silnici jezdí v obou směrech téměř neustále. Týdenní permanentka vás vyjde na 26 Eur (700 Kč).

    Klid, pláže a památky

    Termální lázně na Ischii najdete často ve formě parků nebo zahrad s řadou bazénů různých teplot. V horku ale přijdou vhod spíš klasické pláže.  Třeba ty vyhlášené na severu ostrova poblíž Ischia Porto, San Montano na západě, nebo Maronti na jihu ostrova. Jedním ze symbolů ostrova je pak Aragonský hrad (Castello Aragonese) poblíž hlavního města Ischia, na severu, nebo kouzelná vesnice Sant'Angelo na jihu ostrova.

  • 5.

    Veneto

    Bibione, Caorle, Lignano či Jesolo. Kdo by o letoviscích na vyhlášené Benátské riviéře neslyšel.
    Autor: profimedia.cz, scom
    Bibione, Caorle, Lignano či Jesolo. Kdo by o letoviscích na vyhlášené Benátské riviéře neslyšel. Vždyť z Česka je to nejbližší moře. „Naši klienti se sem rádi vrací kvůli krátké vzdálenosti z ČR, aquaparkům a písečným plážím s pozvolným vstupem do moře vhodným pro děti,“ podotýká Petr Šatný z CK Alexandria.

    Letoviska plná života

    Pobřeží tu opravdu žije. Na 60 km pobřeží od Benátek po Lignano najdete hned několik aquaparků, lázní, botanické a zologické zahrady, vodní akvária a kilometry pláží s jemným pískem. Až úzkostlivě tu dbají na čistotu a všechny velké pláže získaly díky tomu modrou vlajku.

    Prázdniny v pohybu

    V letoviscích najdete perfektní spojení veřejnou dopravou do Benátek, nespočet různých půjčoven pro vodní sporty a také nepřeberné množství restaurací, klubů, diskoték a plážových barů. „Kupříkladu Bibione zažívá posledních pár let velký comeback. Převážná většina kapacit je nově zrekonstruována, takže se klienti nemusí bát o své pohodlí. Nejpopulárnějším sportem je tu plážový volejbal. Přímo na pláži se cvičí zumba, pilates nebo aqua aerobic. Velmi oblíbené jsou i in-line brusle, na kterých můžete projet křížem krážem celé Bibione,“ doporučuje Simona Fišerová z CK Fischer.

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy