Svou veleúspěšnou kariéru rozjela v 60. letech malou rolí ve filmu Blowup (Zvětšenina), kde poprvé předvedla své nahé tělo. Tehdy byla provdaná za britského skladatele Johna Barryho (†77). Manželství jim však nevydrželo a přestěhovala se do Francie, kde ji čekala největší léta slávy a láska s hudebníkem Sergem Gainsbourgem (†62).

Zákaz orgasmů

S ním nazpívala svůj nejslavnější duet „Je t’aime moi non plus“ (Miluji tě, já taky ne). Kontroverzní píseň plná vzdychání dvou milenců zakončená orgasmickou extází vzbudila takové pozdvižení, že ji v mnoha zemích (mj. Itálie a Vatikán) zakázali! Kontroverzní a plné sexu byly i jejich společné filmy Slogan anebo Anděl násilí (v originálu Cannabis).

Se Sergem prožívali »bláznivou lásku«, jenže ani s ním ji neprovázelo jen bezbřehé štěstí, Gainsbourg totiž podlehl démonu alkoholu a zpěvačku často bil. A tak spolu měli nefalšovanou »Itálii «, ona mu jako pomstu za ponížení jednou hodila do obličeje šlehačkový dort nebo před ním skočila do řeky Seiny. Dvakrát dokonce Serge slíbil Jane svatbu, pokaždé se nakonec ze sňatku vymluvil – spoléhal na její pohrdání úřady. Strašil zpěvačku, že francouzské úřady jí budou chtít vzít před svatbou vzorky krve a otisky prstů.

Útěk od tyrana

V roce 1980 se Jane rozhoupala a divoký vztah ukončila. „Utekla jsem, abych se vymanila z role krásné bytosti, kterou ze mě chtěl mít,“ svěřila se Birkinová v roce 2009. „Už jsem nechtěla, aby mi někdo říkal, co mám dělat, nebo abych se v jeho obývacím pokoji nesměla ničeho dotknout,“ dodala tehdy.

Sebevražda dcery

Další šrámy na duši přidala herečce smrt její nejstarší dcery Kate Barryové (†46), úspěšné fotografky, která údajně spáchala sebevraždu skokem z okna svého bytu v Paříži v prosinci 2013. Birkinová se stáhla do sebe a na veřejnosti se ukazovala čím dál méně. Zpěvačka po sobě zanechala ještě další dvě dcery, Charlotte (51) a Lou (40), každá měla jiného otce.

»SVATÝ GRÁL« KABELEK

Jane Birkinová stála za vznikem ikonické kabelky módního domu Hermés. »Birkinka« se stala synonymem pro luxus a každá celebrita ji touží mít ve svém šatníku. Na legendární kabelky, které stojí mezi 250 tisíci a 14 miliony korun, se však musí čekat často i několik let, protože jejich výroba je velmi pracná. „Co je to birkinka, jsem se dozvěděl prostřednictvím cenovky. Jakmile za ni zaplatíte, nikdy na to nezapomenete,“ nechal se slyšet americký herec Ashton Kutcher, jenž ji zřejmě kupoval manželce Mile Kunisové (39)... Kabelka se stala takovým fenoménem, že se zpěvačka obávala, že si nakonec budou všichni pamatovat jen kabelku, která nese její jméno.

Video
Video se připravuje ...

Ikonické scény: Božská a sexy sedmdesátá léta Videohub

Fotogalerie
27 fotografií