Kdo ze světových populárních hvězd nevlastní kabelku Hermes Birkin, takzvanou „birkinku“, jako by nebyl. Luxusní doplněk nosí v ulicích například zpěvačka Jennifer Lopezová, modelky Heidi Klumová a Irina Shayková, herečka Eva Longoriová, sestry Nicky a Paris Hiltonovy a pochopitelně zásoby má i módní ikona Victoria Beckhamová. Z Češek tuto kabelku vlastní například Michaela Ochotská či Monika Babišová

Kožené brašny různých barev této unikátní značky se cenově pohybují od 250 000 Kč až po 4 000 000 Kč. V roce 2020 se jedna specifická z krokodýlí kůže Himalaya Birkin prodala v aukci za neskutečných 7,5 milionu korun.

Kde se ale tato žádaná kabelka vzala?

Vznikla úplnou náhodou. Když tehdy 33letá britská herečka Jane Birkinová v roce 1980 letěla z Londýna do Paříže, dostala sedadlo vedle generálního ředitele módního domu Hermes Jean-Louis Dumase. Snažila si uložit své zavazadlo do kabinového prostoru nad hlavou, jenže se jí taška nešikovně vysypala a vše z ní na ně popadalo. Jane se hrozně omlouvala a ihned vysvětlila Dumasovi, že je nemožné najít koženou kabelu na víkend, do které by se vešly všechny potřebné věci pro mladé maminky.

A nápad byl na světě! Po celou dobu letu spolu diskutovali o tom, jak by měla taková ideální kabela vypadat. Až z toho vznikla spolupráce na celý život.

O čtyři roky později, v roce 1984 šla do prodeje úplně první Hermes Birkin kabelka a zanedlouho se stala jednou z nejžádanějších kabelek světa. Dnes jsou zájemci na čekací listině a není výjimkou, že na svůj módní doplněk čekají klidně i několik let.

Skandály 

Ještě před kabelkovým fenoménem bodovala i v hudebním světě. Od roku 1968 žila s francouzskou hvězdou Sergem Gainsbourgem, se kterým nazpívala jednu z nejerotičtějších a sexuálně zabarvených duetů Je t´aime moi nun plus (Miluji tě, já tebe už ne). Spekulovalo se, že hlasité milostné vzdechy, které v písni zní, jsou autentické záznamy z jejich ložnice. Birkinová to ovšem celý život popírala a nakonec se ukázalo, že byly skutečně nahrány ve studiu.

Rozruch přinesl i skandální snímek Don Juan z roku 1973, ve kterém Jane Birkinová s Brigette Bardotovou ztvárnily lesbický pár. Na stříbrném plátně se tak objevily jejich velmi intimní postelové hrátky. 

Birkinová byla jednou vdaná a měla tři děti. Z manželství dceru Kate, ze vztahu s Gainbourgem měla dceru Charlotte a s posledním partnerem měla dceru Lou. Herečka, zpěvačka a módní ikona, která se proslavila také díky džínům a bílé košili a rozcuchanou ofinou, podlehla 16. července leukémii.

 

Video
Video se připravuje ...

Ikonické scény: Božská a sexy sedmdesátá léta Videohub

Fotogalerie
27 fotografií