Hollywoodská hvězda, která patří k nejznámějším zastáncům tohoto označení vzbuzujícího nevoli Ankary, hodlá dnes předat vůbec první cenu Aurora za humanitární činnost. Z Jerevanu v sobotu vyšel pochod 15 000 lidí, kteří se vydali k památníku dávného masakru, uvedla agentura AP. Zabití více než 200 arménských intelektuálů, k němuž došlo 24. dubna 1915, je považováno za začátek masového vyvražďování, při němž v průběhu následujících osmi let zemřelo na milion a půl lidí.

Více než dvě desítky zemí světa včetně Německa či Ruska, označily tyto krvavé činy za genocidu, což popuzuje Ankaru. Turecko sice svou vinu na zločinech uznává, pojem genocida však použít odmítá. „Byla to dlouhá a těžká bitva, než se konečně věci začaly nazývat pravými jmény. Nemůžete popírat to, co se stalo,“ prohlásil v sobotu Clooney, který v rámci podpory arménské snahy předá vůbec první cenu nazvanou Aurora, která je spojena s finanční odměnou 100.000 dolarů (2,5 milionu korun).

Pojmenování genocida se v souvislosti s masakry stále vyhýbá velká část světa včetně Spojených států, Británie či Česka. Arméni na dnešek chystají velké pietní akce předznamenané již zmíněným sobotním pochodem. Před jeho začátkem došlo na spálení turecké a ázerbájdžánské vlajky.

Fotogalerie
3 fotografie