První zářijový víkend patřil českým seriálům: v pátek bodovala Osada na ČT1 a propadl první díl druhé řady Co ste hasiči na Nově, v sobotu se nejsledovanějším pořadem dne stal zbrusu nový seriál Eliška a Damián. Avizovaný hit FTV Primy měl v prime time, tedy v hlavním vysílacím čase, 743 tisíc diváků starších 15 let.

Ale pravda, konkurence nebyla zrovna nejsilnější - stál proti notně kritizované pohádce Kouzelník Žito a komedii Po čem muži touží 2. Otázkou proto je, zda i další díl bude mít taková čísla. Na sociálních sítích totiž schytává dost slušnou „nakládačku“, jak zmínil na svém instagramu představitel hlavní role, Robert Urban (37).

Příznivci televizní zábavy si servítky neberou. Své názory, a často dost drsné, vyjadřují nejenom třeba na platformě ČSFD, kde má příběh o „lásce přes staletí“ zdrcující hodnocení 7%, díky čemuž je to  56. nejhorší seriál všech dob, ale i na oficiálních profilech Primy, Urbana i Emmy Smetana (35), respektive Smetanové, jelikož právě tak zní její civilní jméno. „Seriálová tvorba v Česku našla své nové dno. Větší sra*ka už natočit nejde,“ zaznívá často mezi nejlajkovanějšími komentáři. „Totální trapas, nemá to vtip, děj, kouzlo a herci talent.“

Často sice bývá chválena ústřední píseň Emmy a Richarda Müllera (61), herectví Jana Komínka (29) a Dany Syslové (77), ale jinak vše ostatní, včetně masivní propagace, prý bylo špatně. „Reklama ohromná a nakonec taková kra*ina. První díl jsem statečně dala, další za můj čas už fakt stát nebude,“ opakuje se často. Kladně není hodnocen ani hlas vypravěče Jiřího Dvořáka (56) komentujícího děj, díky čemuž celé pojetí dost připomíná Výměnu manželek, a zapojení Kamila Bartošky (38) alias Kazmy do projektu - na zdi je tam vidět jeden z jeho znaků / indicií pro výhru.

Video
Video se připravuje ...

Robert Urban coby Damián v dobovém kostýmu. FTV Prima

K obrovské vlně „hejtů“ se vyjádřila i Emma, co diváky nepřesvědčila, že kromě moderování zvládne i náročný herecký part, který zahrnoval mimo jiné i poměrně bizarní akční bitku v kuchyni. „Jedna paní včera na FB hrdě oznámila, že to nevydržela ani do první reklamy. Zajímavé - během celého prvního dílu se neodvysílal jediný reklamní blok,“ zlobila se na svém instagramu v narážce na fakt, že se na Primě zřejmě poučili u Cimrmanů, u jejich rady „nedělat přestávku, jinak utečou“. Podle Emmy není chyba v seriálu jako takovém, ale u nespokojených diváků: „Míra přednas*anosti je ve společnosti obrovská.“

Co je pro ni samotnou, co se kritiky týče, směrodatné? Třeba subjektivní názor těch, co se na seriálu podíleli. „S čistým svědomím můžu říct, že jsme do toho dali všichni, před kamerou i za ní, srdce. Přesně jsme věděli, co točíme - za daných zdejších finančních a časových podmínek odlehčený, jednoduchý příběh pro celou rodinu, trochu ozvláštněný dvěma časovýma rovinama. Nic víc, nic míň,“ tvrdila. Podle Lenky Hornové (57), šéfky obsahu Primy, šlo čistě o protipól k seriálům plným vražd, smrti, nevěr a rozvodů, protože „pro mnoho lidí může být fajn, nechat se unášet něčím nekomplikovaným“.

Odborná kritika prý Emmu netrápí. „Teď to hlavní. Lennonka je nadšená, a jelikož jsem tuhle roli vzala hlavně kvůli ní, tak tu misi považuji za splněnou,“ má jasno maminka nejenom malé Lennon Marlene (6), ale i ještě menší Ariel Avy (2).

„Takže, kdo se budete dívat dál, užijte si to tak moc, jak moc nás bavilo tuhle práci v tomhle kolektivu a náladě dělat. Já jsem za své nové kamarády a zkušenosti vděčná a zkazit si to nenechám. Peace,“ uzavřela představitelka hrdinky, co se kromě krachující marmeládovny potýká i s milostnými problémy a babičkou, s níž nehne ani záhadně mizející krasavec z jiného století v obýváku.

Fotogalerie
38 fotografií