Zda roli vezme, váhala. „To pro mě byla věc, kterou jsem si musela vyřešit – jestli do toho chci jít. Dost dlouho jsem nerada slýchala vulgarismy na jevišti, tak jsem si to rozmýšlela,“ líčí herečka.

Na přemýšlení měla času dost, scénář měl několik verzí, o záměru věděla dva roky. „Rozsah těch vulgárních slov nebyl velký, ale mně se zrovna moc nelíbila. Zdálo se mi, že bych si našla lepší, takže jsem hledala pomocí pana profesora Cyrila Höschla, který mi přeposlal nějaká videa, kdy se podařilo zachytit záchvat takto nemocných lidí,“ líčí herečka, která se ve chvíli, kdy se rozhodla, že roli přijme, pustila do poctivé přípravy.

Video
Video se připravuje ...

První ukázka z komedie Miroslava Krobota Velká premiéra. Film s Ivou Janžurovou a Pavlem Šimčíkem vstupuje v červenci do českých kin Falcon

„Vybrala jsem si na videu jednu krásnou mladou dívku, která měla nádherný projev, asnažila jsem se ji malinko okopírovat. Bylo to docela těžké, to bych musela trénovat tak rok, aby to bylo dokonalé,“ popisuje.

„Pak jsem to na place předvedla a byla jsem překvapená, že jsem necítila žádnou odezvu, úsměv, nic. Tak jsem řekla panu režisérovi, že to zadarmo přetočím, a on na to: Ne, my si z toho něco vybereme,“ dodává.

A tak z herečky v několika záchvatech padají »perly«, mezi nimi i několikrát opakované »na*er si kozy«. „Hledali jsme pro babičku něco, co by jí znemožnilo docela vážně hrát. Syndrom nám přišel dobrý v tom smyslu, že je to dost vulgární, nečekaný, a herec z toho musí mít opravdu trauma. S tímto se nedá jít na jeviště. Z toho důvodu nám vyhovoval,“ vysvětluje režisér Miroslav Krobot, proč pro postavu babičky zvolil právě tuto nemoc.

Sám je také spoluautorem scénáře a hraje tu roli divadelního ředitele. Vnuka Ivy Janžurové a hlavní postavu celého filmu si zahrál Pavel Šimčík (45), nejvyšší český herec, má 205 cm. Je to jeho první velká filmová role, zatím měl jen menší a střední, režisér Krobot, se kterým se dobře zná z Dejvického divadla, mu roli psal na tělo.

„Paní Janžurová je vynikající herečka, ale nic mi nedarovala. Když jsme na place trochu polevovali, říkala: Ajajaj, copak, copak?“ vzpomínal herec na natáčení.

Právě kolem jeho postavy se točí celý děj – před problémy s manželkou utíká do Prahy, kde žije jeho babička, bývalá herečka, kterou chce opět vrátit na jeviště. Mezi místními ale není zrovna přijat s láskou. I na jejich vztah se herečka musela připravit.

„Snažila jsem se trochu pátrat přes svoje vnuky. Tři z nich jsou už o hlavu větší než já! V hlavě jsem si je probrala a s některými jsem si našla možnosti styčných bodů s postavou mého filmového vnuka. Řekla bych, že to je taková dobrá herecká kuchyňská metoda,“ dodává herečka.

Video
Video se připravuje ...

Iva Janžurová o trápení s režisérem Krobotem: Trošku jsem trpěla! Pavlína Horáková, Elmer Carvalho

Fotogalerie
122 fotografií