Přestože pro mnohé z nás 2. duben nic moc speciálního neznamená, pro oblíbenou herečku Ivu Janžurovou je to den, kdy se znovu narodila. A to bez přehánění. Přesně před dvaceti lety jí totiž přímo na scéně šlo o život! „Přežila jsem tenkrát pád kulisy v konci představení Schillerovy Marie Stuartovny. Slíbila jsem si, a ještě někomu jinému, že budu každé výročí téhle události slavit jako druhé narozeniny,“ zavzpomínala na sociální síti.

Došlo k tomu tedy v roce 2002, kdy tato výrazná dáma české kinematografie skončila před zraky vyděšených diváků pod mnoha kilovým kolosem. „Ivo, uteč, zařvali na mě ze zákulisí. V tu chvíli se na mě ta ohromná kulisa zhroutila. Nevěděla jsem, co se děje, co a proč se mi stalo,“ zavzpomínala později Janžurová v pořadu TOP 10 na Primě. Následoval rychlý převoz do nemocnice, kde lékaři vzdor hrozivě vypadající nehodě diagnostikovali „pouze“ šok, pohmožděniny, odřeniny, zranění zad, bolesti hrudníku, ruky a hlavy.

VIDEO: Iva Janžurová slaví 80! Připomeňte si její nejslavnější role!

Video
Video se připravuje ...

Iva Janžurová slaví 80! Připomeňte si její nejslavnější role! Mall.tv

Léčba si sice vyžádala několik týdnů, ale úspěšně se tehdy zotavila. Herečku, která se proslavila v komediích Pane, vy jste vdova!SvětáciZítra to roztočíme, drahoušku...!, anebo z těch novějších třeba Teroristka, se vší pravděpodobností zachránil mohutný kostým, který na sobě měla oblečený. Měla tak neskutečné štěstí v neštěstí a nejspíš u ní stáli všichni svatí, proto si na druhého dubna si začala dávat pozor... „Ten den raději zůstávám doma a ven nevycházím,“ svěřila se již před lety.

Hrozivý moment padajících bočních kulis o váze 400 kilogramů, na nichž se po letech neblaze podepsalo opotřebení, ukázala umělkyně i v instastories, jelikož se jí podařilo típnout stařičký záznam onoho osudového představení. „Z každého představení tehdy Národní divadlo pořizovalo záznamy. Pro mě darovaná kazeta se záznamem bylo jediné přijatelné odškodnění, život vám nikdo nemůže zaplatit přece...“ vysvětlila Janžurová.

Fotogalerie
54 fotografií