Problémy a změny se Českému lvu nevyhnou ani letos. Loni bylo předávání bez diváků a hostů, pro ceny si přišli jen nominovaní umělci a rozhodně ne všichni. 

Letos bude večer patřit nejen filmařům, ale bude věnován i Ukrajině. „Aktuální dění na Ukrajině se nás všech velmi dotýká, a logicky se tak promítne i do sobotního předávání cen Český lev. Rozhodli jsme se proto mimo jiné neuskutečnit společenskou část večera a uspořené finance věnovat těm, kteří je v tuto chvíli nejvíce potřebují,“ uvádí prezident pořádající České filmové a televizní akademie Ivo Mathé.

VIDEO: Jiří Mádl a Magdaléna Borová vyhlásili nominace Českého lva: Jak prožívali svá vítězství?

Video
Video se připravuje ...

Jiří Mádl a Magdaléna Borová vyhlásili nominace Českého lva: Jak prožívali svá vítězství? David Turek

Během přímého přenosu budou moci přispět prostřednictvím dárcovských DMS i samotní diváci na konto Člověka v tísni.

Podle počtu nominací mají nejvíce šancí na sošky Českého lva filmy Michala Nohejla Okupace a Zátopek Davida Ondříčka, za nimi se umístily snímky Martina Šulíka Muž se zaječíma ušima, Atlas ptáků Olma Omerzu, ChybyJana Prušinovského či televizní minisérie režisérky Lenky Wimmerové Božena.

V hereckých kategoriích si křišťálovou sošku v sobotu mohou odnést například Eliška Křenková, Martha Issoová, Anna Kameníková, Václav Neužil, Miroslav Donutil nebo Miroslav Krobot.

Fotogalerie
50 fotografií