Filmový svátek by měl oproti minulému roku proběhnou opět v klasické podobě, to znamená na pódiu Dvořákovy síně. „Mezi předávajícími budou nejen herečky a herci, jako například Jana Plodková, Dagmar Havlová, Jiří Lábus, rodinný tandem otce a syna Polívkových nebo Ivan Trojan, ale také legendární kameraman a letošní osmdesátník Vladimír Smutný nebo režisér a producent Václav Marhoul,“ prozradila Blesku Silva Marková z PR oddělení ČFTA.

Celý ceremoniál ponese rukopis scenáristy Petra Kolečka (37) a režiséra Michaela Čecha (55).

Okupace či Zátopek

Nejvíce šancí na sošky Českého lva mají tragikomické drama Michala Nohejla Okupace z období normalizace a životopisné drama Zátopek režiséra Davida Ondříčka (52), které se shodně pyšní 13 nominacemi. Slavnostní udílení cen Český lev se uskuteční v přímém přenosu České televize na ČT1 v sobotu od 20:10. Večerem diváky provede poprvé herec Jiří Havelka (41).

VIDEO: David Ondříček už má za Zátopka první ceny: Snad jsme nepřepálili start!

Video
Video se připravuje ...

David Ondříček už má za Zátopka první ceny: Snad jsme nepřepálili start! David Turek

Podpora Ukrajině

I když se filmová akademie snaží zůstat apolitická, letos přizná svoji podporu. „Český lev je vždy oslavou kinematografie a poctou všem filmařům. Aktuální dění na Ukrajině se nás však velmi dotýká, logicky se tak promítne i do předávání cen Český lev,“ sdělil Blesku Ivo Mathé, prezident České filmové a televizní akademie.

Fotogalerie
33 fotografií