Žižka se v kinech objeví čtyři roky po poslední klapce. „Snažil jsem se držet reality co nejvíce, ale určitá míra filmové fikce je samozřejmě nezbytná. Jako ve Statečném srdci... Skotský statkář a hrdina William Wallace také neměl na rozdíl od svého filmového představitele Mela Gibsona modrý obličej a nikdo mu nepodřízl manželku. Tyhle dějové prvky ale pomohly filmu, aby fungoval,“ popsal Jákl.

Nikdo nic neví

V tom, že Žižku trochu přikrášlil, ho podpořili i odborníci. „Někdy je ta materie (původní látka – pozn. red.) tak suchá a nevypovídající, že by diváka nemohla nikdy bavit, kdyby realitu zobrazovala naprosto věrně,“ prozradil historik Jaroslav Čechura (69).

Přiznal přitom, že o nejslavnějším husitském vojevůdci a jeho názorech do roku 1418 nevědí odborníci v podstatě nic. „Jeho životní příběh v mládí by se klidně mohl stát podobným způsobem, jak líčí film, protože ta doba byla plná zlomů a nečekaných situací,“ dodal historik k filmem zobrazovanému období několik let před husitskými válkami, kdy byl Žižka ještě psancem a žoldákem, a vojevůdce se v něm teprve rodil.

Hádky politiků

Podle Petra Jáka byla situace v českých zemích v roce 1402 podobná té současné. „Politici se hádali, chtěli si pro sebe urvat co nejvíc moci a peněz,“ vysvětlil producent historický kontext, do kterého se rozhodl svůj příběh o zrození vojevůdce zasadit. „V té době začal kázat i Jan Hus a rozeběhly se události, které vedly k jeho upálení,“ připomněl Jákl. „Tento rok je pro jeho příběh velmi vhodně zvolený, protože situace byla konfliktní a Žižka do ní vstupuje jako nový člověk a etabluje se v ní,“ dodal profesor Čechura.

Do celého světa

Na nedávném filmovém festivalu v Cannes režisér Jákl představil svůj snímek distributorům, kteří si ho zakoupili. „Film se prodal v podstatě už teď do celého světa, všechna teritoria jsou prodaná, povedlo se to, co jsme chtěli, tedy že to bude celosvětová distribuce,“ prozradil po návratu z Francie.

Desítky verzí scénáře

Na přípravách filmu Jákl pracoval osm let, scénář měl desítky verzí. Režisér a producent chtěl příběhem o mladých letech Jana Žižky natočit velkou filmovou podívanou. Snímek vznikal na mnoha místech ve středních a jižních Čechách, točilo se i v Praze na Karlově mostě. Na Křivoklátu, Točníku či na Zvíkově se tak potkali samí známí herci. Kromě Bena Fostera (40) coby Jana Žižky a Michaela Caina (89) v roli lorda Boroše ještě Til Schweiger (58) jako Rožmberk či Matthew Goode (44) coby Zikmund.

Video
Video se připravuje ...

Caine už viděl Jáklova Žižku, hned po projekci odletěl z Varů Markéta Reinischová

Fotogalerie
36 fotografií