Čtyři roky od první klapky míří historický velkofilm Jan Žižka konečně do kin. Čeští fanoušci příběh neporaženého vojevůdce z Trocnova uvidí 8.září a a ti američtí si počkají jen o den více.

„Opravdu to pro mě byl nejtěžší projekt, který jsem kdy dělal, a asi úplně nejtěžší chvíle, co jsem kdy zažil,“ vzpomínal s pokorou režisér snímku Petr Jákl, který přiznal, že hned v prvním týdnu si nebyl jistý, zda snímek vůbec dokončí.

„Bylo to obrovský množství lidí a začaly všechny ty komplikace a problémy. První den na place Michael Caine (89), který měl hůlku, (…) Já tam měl scénu, kdy vystupuje z kočáru, a až na place jsem zjistil, z něj vystoupit nemůže. A teďka všechno to převymyslet a takovýhle věcí byly desítky a vlastně já po těch pěti dnech toho pekla jsem opravdu nevěděl, jestli tohleto zvládneme natočit,“ přiznal počáteční obtíže.

Jákl také přiznal nervozitu z toho, jak režírovat zkušeného oscarového  herce Michaela Cainea: „Nevěděl jsem,  jak k tomu mám přistoupit, ale když jsme se potkali, tak jsme si hrozně sedli hnedka od začátku, takže jsme si fakt rozuměli lidsky, a to je vždycky hrozně důležitý, protože potom se ty věci dělají samozřejmě jednodušeji.“

 Caine se podle jeho slov choval jako neuvěřitelný profesionál a udělal vše, co mu podstatně mladší český režisér řekl. „Je neuvěřitelný skoro v 90 letech to, co si zapamatuje, to byly celé stránky, několik stran textu a měl například dvě takovéhle scény za den a všechno si pamatoval,“ chválil britského herce, který hrál za svou kariéru ve více než sto filmech. 

Žižka na kapačkách

Hlavní roli ztvárnil Ben Foster, který si během natáčení bohužel zranil záda. „Každý den trénink a každý den ta zátěž, tak se to blokovalo postupně, pak se to zablokovalo úplně a dávali jsme mu kapačky,“ popsal Jákl vážné zdravotní komplikace, které je donutily natáčení pozastavit. Naštěstí to bylo ke konci. A byly věci, které prostě už nemohl dělat. Ještě měl lézt do vody a byl konec listopadu a s těma zádama, voda ledová na Orlíku, takže on dostal do těla neuvěřitelně,“ oceňoval nasazení amerického herce, který byl navíc čerstvým tatínkem a každý víkend za ním lítal do New Yorku.

Dar pro rodinu mrtvé režisérky

Petr Jákl je producentem několika hollywoodských bijáků a jedním z posledních byl i film Rust, při jehož natáčení po výstřelu Aleca Baldwina přišla o život kameramanka a byl zraněn i režisér. „Plno těch věcí je takových, že je nemůžu úplně zmiňovat, protože probíhá vyšetřování,“ vysvětlil Jákl, že budoucnost filmu je zatím stále nejistá, ale také prozradil, co ho vedlo k velkorysému kroku: „Já jsem jim nabídnul, že to, co jsem do filmu zainvestoval, tak že jim to věnuju, nechám to na nich, ale že bych navrhoval, aby to, co ten film vydělá, se dalo té rodině,“ řekl Jákl s tím, že to bylo to poslední, co udělal, než z tohoto projektu odstoupil s tím, že film Rust už američtí tvůrci dokončí sami.

Fotogalerie
19 fotografií