O koordinátorku se pokoušely mdloby, už když se od tvůrců pohádky Peklo s princeznou dozvěděla, že se bude po vzácných dřevěných podlahách procházet živý oř! Aby se pod koňskými kopyty nezničila ani parketa, musely se na ně položit dřevěné desky s koberci. Bělouš byl navíc vybavený speciálními gumovými návleky. Ty si pro změnu vyžádala koordinátorka zvířat, jež se obávala, že její čtyřnohý svěřenec uklouzne a způsobí si případné zlomeniny. A také kastelán, aby oř nepoškodil historické dřevěné parkety frýdlantského zámku.

Scénu s živou rekvizitou ale nejhůř prožíval představitel krále Bedřicha. Postránecký měl totiž otevřít dveře, ze kterých měl proti němu vyrazit nečekaný návštěvník. Stačilo málo, a ocitl by se rázem pod koňskými kopyty! A jeho obavy se skoro naplnily, protože při jednom záběru otevřel dveře zámecké komnaty o něco dřív a kůň se splašil! Naštěstí herec včas ucukl a také zasáhla koordinátorka, která byla ve střehu.

Problémy čekaly na filmaře ale i na zámku v Kroměříži. Pro princeznu Terezu Voříškovou (nyní Rambu, 32) tam museli od základu postavit komnatu ve věži. Ta však nebyla vybudovaná v kopuli ve výšce 30 metrů nad zemí, ale v Květné zahradě ve skleníku.

Odměnou pro herce a štáb nebyla ani závěrečná hostina. Aby se na vybrané lahůdky neslétl hmyz, rekvizitáři na jídlo použili litry biolitu. A co víc – všechno jídlo spláchl ještě déšť. Při natáčení se totiž strhla průtrž mračen, která trvala 5 hodin.

Na stěnách pekla byly obrazy slavných čertů z českých pohádek. Je tam třeba Lucifer Karel Heřmánek ze snímku S čerty nejsou žerty (1984) a také čert Stanislav Neumann z Hrátek s čertem (1956).

Na zámku ve Frýdlantě se traduje, že jeden z jeho majitelů Bedřich z Bíbrštejna prohrál v kostkách s čertem svou duši. Podle legendy pod zámeckou skálou chodí po nocích naříkat duch zámecké paní, která se trápí ztrátou milovaného muže.

VIDEO: Tajemství českých vánočních pohádek: Co jste o nich nevěděli?

Video
Video se připravuje ...

Tajemství českých vánočních pohádek: Co jste o nich nevěděli? Videohub

Fotogalerie
35 fotografií