Počátky populární ankety Zlatý slavík sahají až do šedesátých let minulého století, nyní se na scénu vrací pod patronátem matematika Karla Janečka a pod zmodernizovaným názvem Český slavík 21. Slavnostní galavečer v listopadu živě odvysílá televizní stanice Nova. „Jsem velmi rád, že mohu pomoci naší hudební scéně, stíhané excesivními až neracionálními restrikcemi a přispět k renesanci největší české hudební ankety, jejíž název vymyslel v roce 1962 Ladislav Smoljak,“ nechal se slyšet Karel Janeček, prezident ankety.

O vytvoření nové podoby trofeje pro nejpopulárnějšího zpěváka, zpěvačku i skupinu, kteří dle hlasujících kralují české hudební scéně, se postará designérka Viktorie Beldová (34), která prozradila, že do toho, jak budou ceny vypadat, zasahuje svými nápady životní partnerka Karla Janečka, kněžka Lilia Khousnoutdinová (33). „O detailní podobě všech cen máme s Lilií Khousnoutdinovou už definitivně rozhodnuto. V tuto chvíli už jen vychytáváme se šperkaři z Granátu poslední detaily, kdy můj návrh upravujeme tak, aby technicky vyhovoval výrobě,“ prozradila Beldová.

VIDEO: Lilia Khousnoutdinova na křtu knihy Laskavci

Video
Video se připravuje ...

Lilia Khousnoutdinova na křtu knihy Laskavci Markéta Reinischová

Více informací nejen o galavečeru, ale také o nové spravedlivé struktuře hlasování, donátorském systému a nových kategoriích všem zájemcům a budoucím hlasujícím odhalí moderátorská dvojice Lucie Borhyová (43) a Rey Koranteng (47) na tiskové konferenci, která proběhne 21. září – a která zároveň odstartuje hlasování. „Spravedlivé hlasování podle hlasovací metody D21 umožní lidem lépe vyjádřit své preference a přináší tak férové a sjednocující výsledky soutěže, kterou považuji za rodinné stříbro české i československé populární hudby,” slibuje Janeček.

Za znovuzrozením ankety o nejpopulárnějšího zpěváka, zpěvačku i skupinu stojí kromě Janečka, který získal většinový podíl v pořádající agentuře, také producent Jakub Horák (49). Jaroslav Těšínský (70), jenž stál od roku 1996 v čele organizátorů ankety Český slavík, však bude i nadále „čestným ředitelem“.

Anketě Český slavík, kterou letos čeká 23. ročník, předcházelo 30 ročníků ankety Zlatý slavík. Naposledy se udílela 25. listopadu 2017 a je neodmyslitelně spjata se zpěvákem Karlem Gottem, který získal úctyhodných 42 slavíků. Další rekordmankou je Lucie Bílá (55), jejíž sbírka se pyšní rovnými 20 slavíky. Kdo si sošku odnese tentokrát?

Fotogalerie
39 fotografií