Pro Lilii Khousnoutdinovou není žádné téma točící se kolem ženství, ať už je to menstruace, těhotenství, porod či kojení, tabu. Naopak. Snaží se své fanynky a followerky, jichž má jenom na instagramu téměř 13 tisíc, vzdělávat. Ostatně již skoro dvacet let vede terapeutické akce s ženskou tematikou, věnuje se různým rituálům a obřadům oslavujícím ženství.

Před několika dny začala na sociální síti sdílet takzvané „porodní střípky“, v nichž se vyjadřuje například k porodním polohám, k porodnímu prostoru či k doprovodu. A svá slova, která motivují řadu žen, doprovází nádhernými snímky ze svého archivu. A ani v tomto případě se nedrží při zemi, naopak, na internetu sdílí s celým světem dojemně krásné momentky ze svých porodů – ať už třeba z vany, kde uvolňovala rozbolavělé tělo, anebo s novorozeným synkem Karlem Georgem.

Poslední snímek ovšem všechny dostal do kolen – jde o okamžik, kdy poprvé chová svou dcerku Isabellu (počátkem června 3) v náručí, podle všeho pouhé vteřiny poté, co se narodila. Dívenka na fotografii není čisťounké miminko, jak to známe z filmů, kdy novopečená maminka s dokonalým make-upem na tváři dostane ihned poté, co vypudí dítko ze svého těla, do svých rukou už novorozence dokonale vymydleného a růžovoučkého. Naopak, tento snímek je podstatně autentičtější a možná by se dalo říct i syrovější.

Dívenka totiž přišla na svět v plodovém vaku. „Když jsem maličkou jako první držel v rukou, byla ve vaku blan jako kosmonaut, což je něco naprosto výjimečného, přibližně jeden z osmdesáti tisíc,“ dojímal se tehdy Karel Janeček na sociálních sítích.

VIDEO: Lilia Khousnoutdinova o narození syna Karla George: Rodila mezi dveřmi!

Video
Video se připravuje ...

Lilia Khousnoutdinova o narození syna Karla George: Rodila mezi dveřmi! David Turek

U porodu tenkrát kromě Liliina partnera asistoval i Liliin syn Leo (10), který vzešel z jejího předchozího manželství. Z narození sestřičky byl prý nadšený – ačkoliv ho lehce vyděsil průběh maminčina porodu. „Okamžik, jak líbal dcerku na hlavičku ve vaně a do toho přišla syrová placenta, to byla legrační situace. Věřím, že jsme trauma odbourali tím, že jsme se dívali na placentu a na obrázky a vše si vysvětlovali,“ svěřila se Lilia před necelými třemi roky časopisu Maminka.

Za svou odvahu sdílet soukromé snímky s celým světem se kněžka dočkala celé řady pochvalných komentářů. „Myslím, že máte obdiv spousty žen. Nemůžu se vynadívat na vaše fotky z porodů. Jako by na nich bylo něco magického,“ zaznívá mezi komentáři často.

Ačkoliv Lilia domácí porody propaguje, odborníci je většinou nedoporučují. „Je to cesta zpět. V hospodářsky rozvinutých zemích se porod domů již nikdy nevrátí. Počet domácích porodů dnes klesá dokonce i v Holandsku. U matky hrozí poporodní vykrvácení, ale největší nebezpečí představuje v případě problémů nemožnost resuscitovat novorozence. Česká lékařská společnost i Česká společnost porodních asistentek je jednoznačně proti institucionalizování domácích porodů,“ uvedl pro Blesk.cz například špičkový porodník Antonín Pařízek.

Fotogalerie
80 fotografií