Lilia Khousnoutdinová porodila před několika dny synka Karla George. Chlapeček se narodil v domácím prostředí a vzal to, jak se říká, hopem - na svět přišel asi za hodinu a půl. „Byla jsem ve vaně a šla s porodní asistentkou na procházku, takže jsem porodila mezi vanou a dveřma,“ odhalila ezoterická víla Lilia pro primácký pořad Showtime detaily svého třetího porodu. Sociální sítě od té doby plní krátkými články plnými rad a poučení pro budoucí maminky. Například se detailně rozepsala o tom, že je v dnešní době „in“ mít u sebe při rození dítěte partnera.

„Ve chvíli, kdy je vztah funkční a přítomnost muže navozuje u ženy pocit intimity a lásky, může být takový doprovod velmi důležitý. Díky němu totiž žena s vyšší pravděpodobností bude vylučovat oxytocin a další podpůrné ‚porodní hormony‘. Zároveň ve chvíli, kdy jsou ve vztahu naopak různé nedořešené křivdy a panuje v něm spíše napětí, může být přítomnost partnera nevhodná a porod brzdit. Stejně to platí i v případě, kdy se muž bojí. Jeho úzkost se pak může na rodící ženu přenášet a negativně ovlivňovat její schopnost dobře porodit,“ vysvětlovala Lilia, jež přiznala, že ona sama u sebe partnera neměla. „Respektive, chvíli jsme to zkoušeli s Karlem, ale nějak to nefungovalo, a tak jsem nakonec raději porodila jen s porodní asistentkou.“

VIDEO: Lilia Khousnoutdinová o narození syna Karla George

Video
Video se připravuje ...

Lilia Khousnoutdinová o narození syna Karla George David Turek

„Na jednu stranu to bylo smutné. Většina mých porodních ‚plánů‘ se totiž vždy uchyluje k tomu, jak nádherné je rodit spolu jako pár v láskyplné intimitě. Už jen proto, že můj první porod byl přesně v tomto duchu. To jsou ostatně chvíle, na které si i po deseti letech živě pamatuji a vždy na ně vzpomínám s obrovskou vděčností a láskou,“ zavzpomínala na narození synka Lea (10), který vzešel z jednoho z jejích bývalých vztahů. Druhé dítko, tedy dceru Isabelu (počátkem června 3), má už s miliardářem Karlem Janečkem - dívenka se narodila ještě v době, kdy byl Janeček ženatý s tuniskou matematičkou Mariem Mhadhbiovou (37), se kterou má synka Karla Janise (5).

„Nicméně vím dobře, že u porodu je dobré dělat to, co funguje. Jsem tedy velmi ráda, že jsem zvolila to, co mi přišlo v danou chvíli jako nejvíc podporující. A to bylo rodit sama, jen za účasti úžasné porodní báby,“ dodala Lilia s tím, že Janeček, s nímž je zasnoubená, dlouho stranou nestál. „Karel se k nám připojil minutu po porodu.“ Na dotazy na sociální síti, které se ptaly, zda novopečený tatínek absolvoval s novorozeným synkem nějaký „rituál“, Lilia stručně odpověděla: „Byl z miminka tam nadšený… Že nebyl prostor na nic jiného.“

Ačkoliv Lilia domácí porody propaguje, odborníci je většinou nedoporučují. „Je to cesta zpět. V hospodářsky rozvinutých zemích se porod domů již nikdy nevrátí. Počet domácích porodů dnes klesá dokonce i v Holandsku. U matky hrozí poporodní vykrvácení, ale největší nebezpečí představuje v případě problémů nemožnost resuscitovat novorozence. Česká lékařská společnost i Česká společnost porodních asistentek je jednoznačně proti institucionalizování domácích porodů,“ uvedl pro Blesk.cz například špičkový porodník Antonín Pařízek.

Fotogalerie
63 fotografií