Lilia na svém instagramu sdílela dlouhý příspěvek, v němž se snažila popsat některé porodní polohy a pomůcky. Sdílela také řadu intimních fotografií z osudných momentů. „Zde můžeme využít řadu různých pomůcek, klasicky například balón či pytel, o které se lze opřít. Samozřejmě je možné se opírat i o křeslo, postel, o manžela nebo o dulu sedící na židli. Důležité je, aby byla žena uvolněná a zároveň využívala podporu gravitace,“ objasnila Khousnoutdinova, která rodila v domácím prostředí, nikoliv v porodnici. Důraz dávala na to, že by se ženy měly během porodu také procházet, pokud to lze. 

Z dalších pomůcek jmenovala Lilia i houpačku, lano, šátek. „Zkrátka cokoli pevného, čeho se žena může chytit ve chvíli, kdy cítí silné stahy, nebo se o to může zavěsit, například v oblasti ramenou,“ popisovala s tím, že pocit odlehčení může pomoci. Stejně tak zdůrazňovala i vodu, a to buď ve formě vany, sprchy či bazénku. „Já osobně preferuji vanu, protože tam mám možnost rychle regulovat teplotu a zároveň využívat sprchu do ruky,“ přiznala partnerka miliardáře Karla Janečka svým příznivcům svou osobní zkušenost a poté řešila, jak by vana měla být velká či hluboká. Podle ní může teplá voda rodičkám poskytnout velkou úlevu.

„Před finální fází porodu má často žena touhu vystoupit z vody ven. Kontrast, který následně vznikne díky působení gravitace, může poté vypuzovací fázi značně urychlit. Ostatně toto byla i má poslední zkušenost,“ prozradila i další detaily o tom, jak na svět přišel její nejmladší potomek Karel George. „Za zmínku stojí určitě i poloha vleže. Ta je však vhodná ve chvíli, kdy jde opravdu o niterné přání rodičky, nikoli jen o stereotyp toho, že žena by při porodu měla ležet,“ uvedla s tím, že poloha na zádech bývá neoptimální a také bolavější. 

Na její dlouhý příspěvek reagovalo velké množství žen, dokonce se ozvala i bývalá první dáma Dagmar Havlová (68), která nešetřila chválou. „Lili, krásné. Škoda, že už jsem za fertilním věkem,“ posteskla si. 

Ačkoliv Lilia domácí porody propaguje, odborníci je většinou nedoporučují. „Je to cesta zpět. V hospodářsky rozvinutých zemích se porod domů již nikdy nevrátí. Počet domácích porodů dnes klesá dokonce i v Holandsku. U matky hrozí poporodní vykrvácení, ale největší nebezpečí představuje v případě problémů nemožnost resuscitovat novorozence. Česká lékařská společnost i Česká společnost porodních asistentek je jednoznačně proti institucionalizování domácích porodů,“ uvedl pro Blesk.cz například špičkový porodník Antonín Pařízek.

VIDEO: Lilia Khousnoutdinova o narození syna Karla George

Video
Video se připravuje ...

Lilia Khousnoutdinova o narození syna Karla George David Turek

Fotogalerie
68 fotografií