Zlaté glóby uděluje Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (HFPA) a bývají filmaři považovány za dobrý ukazatel šancí pro pozdější vyhlašování Oscarů.

Večeru dominoval seriál Koruna od streamovací společnosti Netflix, který získal čtyři ceny. Kromě sošky za nejlepší drama získali cenu za hlavní role Emma Corrinová, jež zahrála princeznu Dianu, a Josh O'Connor za ztvárnění prince Charlese. Gillian Andersonová dostala sošku za roli Margaret Thatcherové.

Nejlepším hercem v komediálním žánru se stal Sasha Baron Cohen za druhý díl Borata, ve stejné kategorii pak zvítězila Rosamund Pikeová za film Jako v bavlnce. Ocenění za hlavní roli v dramatu dostala Andra Dayová za výkon ve filmu The United States vs. Billie Holiday.

Ve formátu mini série porota označila za nejlepší Dámský gambit i jeho hlavní herečku Anyu Taylorovou-Joyvou, která ztvárnila šachovou velmistryni bojující se závislostí. Glóbus za vedlejší roli ve filmu The Mauritanian dostala Jodie Fosterová. Cenu za celoživotní dílo si pak odnesla herečka a aktivistka Jane Fondová.

V kategorii nejlepší cizojazyčný film vyhrál snímek Minari, který vypráví příběh korejské rodiny, jež se přistěhovala do USA. Sošku za nejlepší animovaný snímek dostalo studio Pixar za Soul, film obdržel rovněž ocenění za nejlepší hudbu.

Nejlepším komediálním seriálem se stal Schitt's Creek, v němž účinkovala mimo jiné Catherine O'Harová, jež si odnesla ocenění za nejlepší herečku v televizní komedii.

Letošní předávání tradičních prestižních filmových cen poznamenala pandemie covidu-19, komičky Tina Feyová a Amy Poehlerová uváděly virtuální galavečer poprvé v historii ocenění ze dvou míst. Zatímco Poehlerová zůstala tradičně v Hollywoodu, Feyová program moderovala z 4000 kilometrů vzdáleného Rockefellerova centra v New Yorku.

Udílení cen se odehrávalo rovněž na pozadí skandálu kolem HFPA, která čelí v posledních dnech kritice kvůli tomu, že v jejích řadách není ani jeden člen tmavé pleti.

"Pojďme se podívat, koho ti evropští podivíni letos nominovali," řekla na úvod ceremonie Feyová. "Všichni víme, že je slavnostní předávání cen hloupé," pokračovala. "Ale i v hloupých věcech je důležité začleňovat, a Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu nemá žádné černošské členy. Je mi jasné, že ke členům HFPA se ta zpráva možná nedostala (...) to ale musíte změnit," dodala. Na skandál pak naráželi ve svých vystoupeních také mnozí ocenění.

"Těšíme se na inkluzivnější budoucnost," řekl v reakci na kontroverzi předseda HFPA Ali Sar, který pochází z Turecka.

Mezi prvními oceněnými byl také herec John Boyega za nejlepší výkon ve vedlejší roli v televizním seriálu Sekerka a Mark Ruffalo za vedlejší roli v sérii Bludné kruhy. Ocenění za nejlepší scénář si odnesl Aaron Sorkin za historický film Chicagský tribunál.

Fotogalerie
126 fotografií