Obsah seriálu Koruna (The Crown)

Seriál sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. • Historický seriál společnosti Netflix sleduje vládu královny Alžběty II. od její svatby v roce 1947 až do současnosti. Seriál poskytuje fascinující pohled na soukromý i veřejný život britské královské rodiny a zkoumá události a osobnosti, které formovaly svět v posledních několika desetiletích.

Obsazení seriálu Koruna (The Crown)

Postavy Herci v 1. a 2. řadě Herci v 3. a 4. řadě Herci v 5. a 6. řadě
Královna Alžbeta II. Claire Foy Olivia Colmanová Imelda Staunton
Princ Philip, vévoda z Edinburghu Matt Smith Tobias Menzies Jonathan Pryce
Princezna Margaret, sestra Alžběty II. Vanessa Kirby Helena Bonham Carter Lesley Manville
Královna Alžběta, královna matka, matka Alžběty a Margaret Victoria Hamilton Marion Bailey N/A
Královna Mary z Tecku, babička Alžběty II. Eileen Atkins (1. řada) N/A N/A
Král Jiří VI., otec Alžběty a Margaret Jared Harris N/A N/A
Charles, princ z Walesu Julian Baring (2. řada) Josh O'Connor Dominic West
Princezna Diana N/A Emma Corrin (4. řada) Elizabeth Debicki (5. řada)
Princezna Anna N/A Erin Doherty Claudia Harrison

Claire Foy - Královna Alžběta II. (1. a 2. řada)

Britská herečka známá především díky roli královny Alžběty II. v seriálu The Crown od Netflixu. Narodila se 16. dubna 1984 ve Stockportu ve Velkém Manchesteru v Anglii.

Foyová začala svou hereckou kariéru v divadle a na obrazovce debutovala v britském televizním seriálu "Being Human". Poté se objevila v různých televizních pořadech a filmech, včetně "White Heat", "Upstairs Downstairs" a "Little Dorrit".

Její průlomová role přišla v roce 2016, kdy byla obsazena do role královny Alžběty II. v seriálu společnosti Netflix "The Crown". Za tuto roli si vysloužila uznání kritiků a ocenění a v roce 2017 získala za svůj výkon Zlatý glóbus. Po dvou sezónách seriálu The Crown Foyová z role odstoupila a nahradila ji Olivia Colmanová.

Nadále hrála v dalších filmových a televizních projektech, včetně filmu "First Man", "Breathe" a "Unsane". Kromě herecké kariéry je Foyová známá také svou charitativní činností a aktivismem. Je patronkou charitativní organizace "The Rape Crisis England & Wales" a veřejně hovoří o důležitosti duševního zdraví a pohody.

Olivia Colman - Královna Alžběta II. (3. a 4. řada)

Britská herečka známá především díky své práci ve filmu, televizi a divadle. Narodila se 30. ledna 1974 v anglickém Norwichi.

Colmanová začala svou hereckou kariéru v divadle a později přešla k televizi a filmu. Její průlomová role přišla na začátku roku 2000, kdy ztvárnila Sophii Chapmanovou v sitcomu "Peep Show" na Channel 4. Colmanová poté hrála v řadě kritikou oceňovaných televizních seriálů, jako jsou "Green Wing", "The Night Manager" a "Broadchurch".

V roce 2018 se Colmanové dostalo širokého uznání za roli královny Anny ve filmu "Favoritka", která jí vynesla řadu nominací na ceny a vítězství, včetně Oscara pro nejlepší herečku. Colmanová je známá také díky roli královny Alžběty II. v seriálu společnosti Netflix "The Crown", kde za ztvárnění panovnice sklidila uznání kritiky.

Kromě herecké kariéry je Colmanová manželkou a matkou a angažuje se v různých charitativních aktivitách, podporuje organizace jako The Children's Society a Action Medical Research.

Imelda Staunton - Královna Alžběta (5. a 6. řada)

Anglická herečka, narozená 9. ledna 1956 v Londýně. Je známá především díky svým rolím v různých filmových a divadelních představeních.

Svou hereckou kariéru zahájila na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let 20. století, kdy účinkovala v různých divadelních představeních v londýnském West Endu. První významnou rolí Stauntonové byla postava Very Duckworthové v populární britské telenovele "Coronation Street" v roce 1985. V následujících několika letech se objevila v řadě televizních pořadů a filmů, včetně "A Passage to India", "Sense and Sensibility" a "Shakespeare in Love". V roce 2004 získala uznání kritiky za roli titulní postavy v divadelní inscenaci "Paní Hendersonová uvádí", kterou si později zopakovala ve filmové adaptaci v roce 2005.

Uznání kritiky získala také za své výkony ve filmech "Vera Drake" (2004) a "Pride" (2014). 

Stauntonová byla za své herecké výkony několikrát nominována na cenu Akademie, včetně Oscara pro nejlepší herečku za roli ve filmu "Vera Drake". Je také držitelkou několika ocenění, včetně ceny BAFTA, Olivier Award a Tony Award. V roce 2019 byla obsazena do role královny Alžběty II. v páté a poslední sérii původního seriálu společnosti Netflix "The Crown".

Matt Smith - Princ Philip (1. a 2. řada)

Anglický herec. Narodil se 28. října 1982 v anglickém Northamptonu. Smith je známý především díky roli jedenáctého Doktora v britském sci-fi seriálu "Doctor Who" z let 2010 až 2013.

Jako profesionální herec debutoval v roce 2005 v divadelní hře "Na břehu širého světa". Poté se objevil v několika dalších divadelních představeních, včetně "That Face" a "Swimming with Sharks". Smith se objevil také v řadě filmů a televizních seriálů, včetně filmů "Vrazi" a "Jak ulovit netvora".

Kromě své herecké kariéry je Smith také patronem Alzheimerovy společnosti a podporovatelem LGBT komunity.

Tobias Menzies - Princ Philip (3. a 4. řada)

Anglický herec. Narodil se 7. ledna 1974 v Londýně. Menzies působil ve filmu, televizi a divadle a je známý především díky roli Franka Randalla v seriálu stanice Starz "Outlander" a roli Edmura Tullyho v seriálu HBO "Hra o trůny".

Menzies začal svou hereckou kariéru v divadle, kde účinkoval v různých divadelních představeních v Londýně. V televizi debutoval na přelomu 90. let a roku 2000, kdy se objevil v řadě britských televizních dramat a minisérií.

Uznání si získal rolí Edmura Tullyho v seriálu "Hra o trůny" a dále se objevil v několika dalších televizních seriálech, včetně "Říma" a "Teroru". Kromě práce v televizi se Menzies objevil také v několika filmech, včetně "Casino Royale".

Jonathan Pryce - Princ Philip (5. a 6. řada)

Velšský herec, narozený 1. června 1940 v Holywellu ve Flintshire ve Walesu. Jeho kariéra trvá již více než pět desetiletí a je známý především díky svým divadelním a filmovým rolím.

Pryce zahájil svou hereckou kariéru koncem 60. let 20. století účinkováním v různých divadelních představeních v londýnském West Endu. Uznání si získal rolí ve hře "Komedianti" v roce 1975, za kterou získal Olivier Award pro nejlepšího herce. Koncem 70. let Pryce debutoval ve filmu "Cesta na odvrácenou stranu slunce". Během své kariéry se Pryce objevil v mnoha filmech, například "Doktoři" (1978), "Brazil" (1985), "Evita" (1996), "Zítřek nikdy neumírá" (1997) a "Piráti z Karibiku" (2003-2017). Pravidelně vystupuje také v televizi, kde se objevuje například v seriálech "Hra o trůny" (2014-2019) a "Dva papežové" (2019).

V posledních letech se Pryce dočkal uznání kritiky za roli papeže Františka v seriálu společnosti Netflix "The Two Popes" (2019). Široké uznání získal také za roli prince Philipa v seriálu společnosti Netflix "The Crown" (2020-2021). Během své kariéry získal Pryce několik ocenění a nominací, včetně dvou cen Tony a dvou cen Olivier.

Josh O'Connor - Princ Charles (3. a 4. řada)

Anglický herec, který se narodil v srpnu 1990 v Cheltenhamu v Anglii. Vyrůstal v kreativní rodině a s herectvím se setkával již od útlého věku.

O'Connor si vypěstoval vášeň pro herectví a šel si za svým snem studiem herectví na Bristol Old Vic Theatre School. Po dokončení studia se O'Connor prosadil v herecké branži účinkováním v různých inscenacích, včetně divadelních představení a krátkých filmů. Ve filmu debutoval v roce 2014 ve snímku "God Help the Girl" a od té doby se objevil v několika filmech a televizních pořadech.

O'Connor se proslavil rolí prince Charlese v seriálu společnosti Netflix "The Crown". Jeho výkon byl široce oceňován a za svou roli byl nominován na několik cen. Za svou práci v seriálu "The Crown" získal také televizní cenu BAFTA za nejlepšího herce ve vedlejší roli v dramatickém seriálu. Kromě herectví se O'Connor také aktivně věnuje charitativní činnosti a podporuje různé kauzy, včetně osvěty v oblasti duševního zdraví a práv zvířat.

Dominic West - Princ Charles (5. a 6. řada)

Anglický herec známý především díky roli Jimmyho McNultyho v seriálu HBO "The Wire". Narodil se 15. října 1969 v Sheffieldu v Anglii. Navštěvoval Eton College, kde se začal zajímat o herectví, a později se vzdělával na Guildhall School of Music and Drama v Londýně.

West debutoval jako herec počátkem 90. let a účinkoval v několika divadelních představeních ve Velké Británii a Irsku. Poté získal svou první významnou roli detektiva McNultyho v seriálu The Wire, který se vysílal v letech 2002-2008. Za tuto roli si vysloužil uznání kritiky a byl za ni nominován na cenu Screen Actors Guild Award.

Po seriálu The Wire West hrál v řadě filmových a televizních projektů, například ve filmech 300 (2006), Punisher: (2008) a "The Hour" (2011-2012). V roce 2015 ztvárnil hlavní roli Noaha Sollowaye v seriálu stanice Showtime "The Affair", za kterou byl nominován na Zlatý glóbus. Dominic West hrál prince Charlese ve 5. a 6. sérii seriálu The Crown od Netflixu.

Ztvárnil prince z Walesu v době jeho vztahu s Camillou Parker Bowlesovou a následného rozpadu jeho manželství s princeznou Dianou.

Helena Bonham Carter - Princezna Margaret (3. a 4. řada)

Britská herečka známá svými výraznými a neotřelými rolemi ve filmech jako Klub rváčů, Králova řeč nebo série o Harrym Potterovi. Narodila se 26. května 1966 v Golders Green v Londýně v Anglii psychoterapeutce Eleně Propper de Callejón a obchodnímu bankéři Raymondu Bonham Carterovi.

Bonham Carterová vyrůstala v bohémské intelektuální rodině a navštěvovala několik prestižních anglických škol, včetně South Hampstead High School a West Heath Girls' School. Později studovala na výhradně ženské Newnham College na univerzitě v Cambridge, kde studovala anglickou literaturu. Její herecká kariéra začala koncem 80. let, kdy se objevila v různých britských televizních seriálech a filmech.

Mezinárodní uznání jí poprvé přinesla role Lucy Honeychurchové ve filmu "Pokoj s vyhlídkou" z roku 1985. Během několika následujících let se objevila v řadě dalších filmů, včetně "Howards End", "Mary Shelley's Frankenstein" a "The Wings of the Dove".

Na počátku roku 2000 se Bonham Carterová proslavila svými svéráznými, neotřelými rolemi v řadě filmů Tima Burtona, včetně "Karlík a továrna na čokoládu", "Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street" a "Alenka v říši divů". Za roli Červené královny v posledně jmenovaném filmu získala široké uznání kritiky.

Bonham Carterová je známá také díky roli Bellatrix Lestrangeové v sérii "Harry Potter" a pochvaly se jí dostalo i za ztvárnění královny Alžběty ve filmu "Králova řeč".

Lesley Manville - Princezna Margaret (5. a 6. řada)

Britská herečka, která má za sebou dlouhou a úspěšnou kariéru ve filmu i na divadle. Narodila se 12. března 1956 v anglickém Brightonu.

Manvilleová začala svou hereckou kariéru v divadle a rychle se prosadila jako talentovaná divadelní umělkyně. Spolupracovala s Royal Shakespeare Company a Národním divadlem a za svou jevištní práci získala několik ocenění.

Filmová kariéra Manvilleové se rozjela v 80. letech a od té doby se objevila v mnoha britských i mezinárodních produkcích. Mezi její významné filmové role patří například filmy "Ať vejde ten pravý" (2008), "Další rok" (2010) a "Nit z přízraků" (2017), za který byla nominována na Oscara za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli.

Elizabeth Debicki - Princezna Diana (5. řada)

Australská herečka, známá především díky rolím ve filmech jako "Velký Gatsby", "Everest" nebo "Strážci Galaxie Vol. 2". Narodila se 24. srpna 1990 v Paříži ve Francii australské matce a polskému otci.

Debicki vyrůstala v australském Melbourne a s herectvím začala ve školních představeních. Poté studovala herectví na Melbournské univerzitě a později na Victorian College of the Arts. Kariéra Debicki začala malými rolemi v australských televizních pořadech, včetně "Blue Heelers" a "All Saints". V celovečerním filmu debutovala v roce 2011 ve filmu "A Few Best Men" a dále hrála v několika dalších australských filmech, například "The Kettering Incident" a "Dead Europe".

V roce 2013 byla Debicki obsazena do role Jordan Bakerové ve filmové adaptaci románu F. Scotta Fitzgeralda "Velký Gatsby", která jí přinesla mezinárodní uznání. Poté si zahrála v několika hollywoodských filmech, včetně "Everestu" a "Strážců Galaxie Vol. 2". V roce 2020 byla Debicki obsazena do role princezny Diany ve čtvrté sérii seriálu "The Crown" společnosti Netflix.

Erin Doherty - Princezna Anna (3. a 4. série)

Britská herečka známá především díky roli princezny Anny v seriálu "The Crown" společnosti Netflix. Narodila se 19. dubna 1995 v anglickém Readingu.

Dohertyová vyrůstala v dělnické rodině a o herectví se začala zajímat již v mládí. Jako dítě začala vystupovat v místních divadelních představeních a později se vzdělávala na Royal Welsh College of Music and Drama.

Průlomová role Dohertyové přišla v roce 2015, kdy byla obsazena do role princezny Anny v seriálu společnosti Netflix "The Crown". Za svůj výkon sklidila uznání kritiky a byla chválena za schopnost ztvárnit složitost postavy. Od té doby Doherty pokračuje v práci v televizi a ve filmu a objevila se v několika dalších populárních produkcích, jako je seriál "Call the Midwife" a film "Apostasy".

Kromě herectví je Doherty známá svou charitativní činností a angažovaností v oblasti osvěty duševního zdraví. Otevřeně hovoří o svých vlastních problémech s duševním zdravím a využívá své platformy k tomu, aby pomohla snížit stigma obklopující duševní nemoci.

Koruna (The Crown) - podrobné informace o seriálu

Seriál začíná nástupem mladé Alžběty na trůn po smrti jejího otce, krále Jiřího VI. První dvě série zachycují její první roky v královské funkci, manželství s princem Philipem a vztah se sestrou princeznou Margaret. V průběhu seriálu se objevují různé historické události, včetně suezské krize, rezignace premiéra Harolda Macmillana a aféry Profumo.

Třetí série

Třetí série seriálu The Crown představuje zcela nové herecké obsazení, roli Alžběty převzala Olivia Colman. Tato sezóna se zaměřuje na 60. a 70. léta a věnuje se událostem, jako je přistání Apolla 11 na Měsíci, katastrofa v Aberfanu a rozpad manželství princezny Margaret a Antonyho Armstronga-Jonese.

Čtvrtá série

Čtvrtá série seriálu představuje dvě nové klíčové postavy: Margaret Thatcherová, která se stává první britskou premiérkou, a lady Diana Spencerová, která se provdá za prince Charlese. Sezóna se zabývá bouřlivým vztahem mezi Charlesem a Dianou a zkoumá společenské a politické otřesy 80. let.

Pátá série

Královská rodina je v novém desetiletí postavena před možná největší výzvu, protože veřejnost otevřeně zpochybňuje její roli v Británii 90. let. Královna Alžběta II. (Imelda Stauntonová) se blíží ke 40. výročí svého nástupu a přemýšlí o své vládě, která zahrnovala devět premiérů, nástup masové televize a soumrak britského impéria.

Na obzoru jsou však nové výzvy. Rozpad Sovětského svazu a předání suverenity v Hongkongu signalizují seismické změny v mezinárodním uspořádání, které představují překážky i příležitosti. Mezitím se blíží problémy blíže k domovu. Princ Charles (Dominic West) tlačí na svou matku, aby mu dovolila rozvést se s Dianou (Elizabeth Debicki), což představuje ústavní krizi monarchie. Šíří se fámy, že manželé žijí stále odděleněji, a jak se stupňuje mediální pozornost, Diana se rozhodne převzít kontrolu nad svým vlastním příběhem, poruší rodinný protokol a vydá knihu, která podkopává veřejnou podporu Charlese a odhaluje trhliny v rodu Windsorů.

Napětí se ještě zvýší, když se na scéně objeví Mohamed Al Fayed (Salim Daw). Hnán touhou po uznání nejvyššího řádu, využívá svého vlastnoručně nabytého bohatství a moci, aby se pokusil získat pro sebe a svého syna Dodiho (Khalid Abdalla) místo u královského stolu.

Šestá série

Šestá série by měla představit dění kolem královské rodiny během devadesátých let a na začátku nového tisíciletí. Ačkoli zatím nevyšla, stihla už vzbudit rozruch.

Tvůrci se totiž zřejmě rozhodli ukázat mnohem detailněji tragickou nehodu, při které se smrtelně zranila princezna Diana. Záběry, které přinesl deník Daily Mail totiž ukazují, že si Netflix nechal vyrobit repliku zničeného auta, ve kterém Diana prožila své poslední chvíle.

Celkově je seriál The Crown rozsáhlým a strhujícím dramatem, které nabízí fascinující pohled na život a dobu britské královské rodiny i na širší svět, který obývá. Seriál je chválen za pečlivou pozornost věnovanou historickým detailům, vynikající herecké výkony a schopnost zachytit podstatu některých z nejvýznamnějších událostí minulého století.

Sledujete seriál Koruna? Podělte se o své dojmy v diskuzi

Video
Video se připravuje ...

Trailer 5. řady seriálu Koruna Netflix

Video
Video se připravuje ...

Trailer 4. řady seriálu Koruna Netflix

Video
Video se připravuje ...

Trailer 3. řady seriálu Koruna Netflix

Video
Video se připravuje ...

Trailer 1. řady seriálu Koruna Netflix

Fotogalerie
41 fotografií