Příběh ruského chlapce, který se koncem osmdesátých let dostává do Prahy, aby zde žil se samotářským hudebníkem Loukou, je neodmyslitelně spojen s děním v totalitním Československu a následnou sametovou revolucí. Oscarový snímek podle brilantního scénáře Zdeňka Svěráka (84), doprovázený nádhernou kamerou Vladimíra Smutného (78), je servírovaný s velkou dávkou humoru i melancholie, co vezme diváka za srdce. Vše je tu perfektně skloubeno v pevný celek a člověk se směje i v místech, která k smíchu vlastně ani nejsou.

Hlavní roli stárnoucího donchuána Louky si sám pro sebe napsal Zdeněk Svěrák, a postavu ruského chlapce, který mu kvůli fiktivnímu sňatku s ženou, co se snažila získat české občanství, „zůstane na krku“, tvůrci svěřili šestiletému Andreji Chalimonovi (31) z Moskvy. Loukovu maminku hrála Stella Zázvorková (†83), což bylo ale lehce kuriózní - pokud by měla mít Svěráka za syna i ve skutečnosti, musela by ho porodit ve 14 letech.

Do role hrobníka Brože chtěl režisér Jan Svěrák (56) původně obsadit Bolka Polívku(71), ale jeho otec Zdeněk s tím ale nesouhlasil a naopak si prosadil Ondřeje Vetchého (58). S tím si ve filmu zahrála i jeho fenka kokršpaněla Barča, která na svéjo páníčka dělala psí oči také o pár let později v Tmavomodrém světě. Roli sociální pracovnice Zubaté zase odmítla Jiřina Jirásková (†81) a úloha byla tedy svěřena Regině Rázlové (73).

VIDEO: Andrej Chalimon pozdravil čtenáře Blesku.

Video
Video se připravuje ...

Andrej Chalimon pozdravil čtenáře Blesku. Blesk.cz

Film se ve své době stal komerčně nejúspěšnějším českým filmem, přestože se mu kvůli námětu předvídala jen minimální návštěvnost. Pro tvůrce byl oříškem už samotný titul. Obávali se, že název Kolja v porevolučních časech odradí návštěvníky a že na film s ruskou tématikou nebudou lidé chodit. Svěrákovi tak hledali jiné názvy jako Papírová svatba, Trabant story nebo Radost pro celý hřbitov. Nakonec se však vždy vrátili k původnímu názvu.

Snímek získal jak Oscara, tak i Zlatý glóbus, a z dvanácti nominací na Českého lva jich proměnil rovnou polovinu. Andrej Chalimon, tehdy šestiletý, se stal nejmladším hercem nominovaným na tuto prestižní českou filmovou cenu. 

Kolja, kterého ve své době kritika označila za učebnicový prefabrikát sentimentální zábavy, jehož jediným cílem bylo uspět v Hollywoodu, se natáčel v Nymburce, v Úštěku či ve Františkových lázních. Také v některých pražských lokacích, kde moc veselo obvykle nebývá, jako je strašnické a motolské krematorium nebo někdejší stanici metra Moskevská – nyní Anděl. A jak už tomu tak bývá, nevyhnula se mu řada drobných chybiček... na které se můžete podívat v pořadu Českej biják na Mall.TV.

MALL.TV: Českej biják: Kolja 

Video
Video se připravuje ...

Českej biják: Kolja Videohub

Fotogalerie
24 fotografií