První lednovou neděli jednoznačně ovládla Marie Terezie. Závěrečný díl minisérie, v němž statná Rakušanka Stefanie Reinspergerová (31) zahnula svému urozenému manželovi v podání Vojtěcha Kotka (31) a nasadila mu parohy s pohledným vojákem, jehož si zahrál urostlý slovenský herec Roman Poláčik (31), napjatě sledovalo 1 milion a 435 tisíc lidí. „Krása, ukápla mi slza. Jdu se na to podívat ještě jednou! Doufám, že brzy natočí pokračování!“ To jsou názory, které na oficiální facebookové stránce České televize zaznívají nejčastěji. Marie Terezie byla zkrátka trefou do černého.

Romantická komedie Román pro ženy, na kterou vsadila Nova, se stala jenom „dvojkou“ večera. Vidělo ji pouze 579 tisíc diváků, což je zhruba o milion lidí méně než v případě barokního dramatu ohánějícího se nádhernou výpravou, honosnými kostýmy, speciálními triky a působivými hereckými výkony. Pažout alias Marek Vašut (59) byl zkrátka už okoukaný, koneckonců šlo již o kdovíkolikátou reprízu.

Stejně jako v případě Lovce policajtů, kterého si pustilo na 366 tisíc lidí, či Samotářů na Čétéčku. Složitě propletené příběhy skupinky třicátníků se promítaly na 334 tisících obrazovek.

Fanouškům historických melodramat vadily v Marii Terezii snad jen drobné historické nepřesnosti (například nemanželské dítě slavné císařovny, korunovace v Praze dříve než smrt mladší sestry či příliš brzký skon barona Trencka) a fakt, že matka vladařky, kterou ztvárnila Zuzana Stivínová (46), vypadala podstatně lépe a především mladší než v předchozích dílech, takže vůbec nebudila dojem, že by byla matkou tak dospělé dcery.

Kromě toho jim neušla ani jedna podivná drobnost: To, že Stefanie Reinspergerová při mluvení „stříhá ušima“. „Ty uši! Hned jsem si toho všimla!“ baví se nad korpulentní rakouskou herečkou diváci.

VIDEO: V roli Františka I. Lotrinského oceňovaný Vojta Kotek: Netušil jsem, že člověka mohou bolet vlasy

Video
Video se připravuje ...

Vojta Kotek: Netušil jsem, že člověka mohou bolet vlasy. 

Fotogalerie
66 fotografií