Stejně jako v předchozích ročnících, i tento rok si zatančily osobnosti českého showbyznysu a profesionální tanečníci s klienty Centra Paraple. Tahle organizace se snaží pomáhat lidem s poškozením míchy a pomáhat mohli i diváci - během celého přímého přenosu zde byla možnost zasílat finanční dary na sbírkový účet. Již po prvním tanci bylo na kontě Paraplete přes milion korun, nakonec se vybralo neuvěřitelných 15 019 476 korun. Kromě diváků darovaly na konto Paraple vysoké částky i nejrůznější firmy, například active24, Nadační fond Avast, Pilsner Urquell, Vinné sklepy Lechovice nebo třeba Kaufland.

Klienti Centra Paraple s účastníky StarDance poctivě nacvičovali celý týden náročné taneční choreografie. Každá dvojice si mohla vybrat libovolný taneční styl, který pak na parketu předvedla po boku fyzicky postiženého spolutanečníka, a hudbu k určitému tanci přitom vybíral vždy přílušný vozíčkář. Další dočasnou novinkou byl i další porotce, kterým se stal patron Centra Zdeněk Svěrák (82). Kromě pěti soutěžních dvojic (tento týden tedy trojic) zatančily i děti z tanečního klubu Městského domu kultury Sokolov, tedy děti z taneční školy Jana Ondera (33), a porotce Václav Kuneš (43) se svou taneční skupinou 420PEOPLE.

Prvním párem byla moderátorka Daniela Písařovicová (39) a Michal Mládek (31) s Radimem Štroblem, mladíkem, který skončil na vozíku po autonehodě před dvěma roky. Vybral si písničku I Don't Give a Fuck, jelikož k ní má silnou citovou vazbu - seznámil se při ní se svou přítelkyní. A jak trefně podotkl poroce Zdeněk Chlopčík, Radim se na parketu vysloveně rozzářil. Na otázku Zdeňka Svěráka, zda je v životě šťastný, odpověděl, že ano. „Podruhé jsem se narodil,“ přiznal.

Druzí nastoupili Jiří Dvořák (51) a Lenka Nora Návorková(27), které doprovodila Erika Trousilová. Tato žena se svým postižením nenechá nijak omezovat a dále se věnuje svým aktivním koníčkům, mezi které patří mimo jiné i bojová umění. Písničku zvolila od své oblíbené zpěvačky Zuzany Navarové a společně se sympatickým hercem a plavovlasou tanečnicí předvedli zábavnou „karlovarskou pohybovou grotesku“.

K Pavle Tomicové (56) a Markovi Dědíkovi (35) se připojil Petr Pokorný, podle slov Marka Ebena kus chlapa. I přes své fyzické omezení, ke kterému přišel při nešťastném skoku do vody, se stále věnuje posilování. Hudebním doprovodem jim byla Metallica a jejich hit Nothing Else Matters. V rockové stylizaci předvedli romantickou šou, která dojala nejednoho diváka v sále. Dokonce i manžel oblíbené herečky Ondřej Malý (52) vypadal, že přemáhá slzy.

Čtvrtým párem byl olympijský vítěz David Svoboda (33) a Veronika Lálová (25), které doplnila Hanka Doležalová. Mladá žena se před úrazem věnovala jízdě na horských kolech a přestože je po nehodě při závodech paraplegik, stále velice aktivně sportuje. Také na vozíčku byla až překvapivě pohyblivá, a proto písničku Má první láska se dnes vdává Karla Gotta, která byla rychlá a choreografie dost náročná, zvládla na výbornou.

Poslední zatančila herečka Veronika Arichteva (32), Michal Necpál (31) a Antonín Brandiš, který sáhl po punkové skupině Ramones. Během svého tanečního vystoupení usedli do vozíčků i, dle slov Zdeňka Svěráka, „chodiči“ Arichteva a Necpál, a předvedli rozverný automobilový závod, na jehož konci všichni stanuli na stupních vítězů. Ani při hodnocení jejich výkonů nešetřila porota superlativy. „Jsem ráda, že ten rozhovor trval tak dlouho, protože já jsem zatlačila slzy,“ přiznala s nalomeným hlasem Tatiana Drexler. „Bylo to překrásné,“ zmohla se pouze Drexler a nemohla se dočkat, až záběr na ni skončí a ona bude moci osušit slzy. 

To, čím se tato show lišila dosud od jiných pořadů, byla absence politické linky, komentářů a narážek v přímém přenosu na aktuální situaci. Nebyl by to ale národem milovaný Zdeněk Svěrák, aby zůstal potichu. „Zaplať Pánbůh, že existují takovéto pořady. Ta naše česká rozhašená společnost si nerozumí, protože aspoň v tomhle se sejdeme, že je potřeba lidem, kteří jsou na tom hůř než my, pomoci,“ prohlásil na samém závěru Svěrák. 

Od příštího týdne budou všechny taneční páry tančit dva tance, valčík, rumbu, paso doble a quickstep. Tentokrát se však už bude vyřazovat...

Fotogalerie
25 fotografií

StarDance 2018

Taneční páry Porota Předchozí vítězové

Devátá řada pořadu StarDance ... když hvězdy tančí začala v sobotu 13. října. Moderování se znovu ujmou Marek Eben a Tereza Kostková. Mezi prvními potvrzenými soutěžícími byla hvězda seriálu První republika Veronika Arichteva nebo moderní pětibojař David Svoboda.

Kdo vypadl:

Monika Bagárová Daniela Šinkorová Adam Mišík Richard Genzer Dalibor Gondík Daniela Písařovicová Veronika Arichteva