Obléknout na parketu až deset lidí, není zrovna levná sranda. „Záleží, kolik je na šatech peříček, kamínků atd. Ty hodně zdobené vyjdou zhruba na 40 000 korun,“ prozradil Aha! choreograf Jan Onder (33). Dvojice sice postupně vypadávají, zase ale předvádějí více tanců. Ani pánské kostýmy nejsou za pár stovek. „Frak stojí kolem 20 až 25 tisíc korun,“ dodal. Náklady tak lze odhadovat i na 400 tisíc na jeden přímý přenos. Po přenosu ale skončí většina ve fundusu televize, kde na ně leda tak usedá prach.

Další desetitisíce spolykají honoráře hvězd i tanečníků. Ty se sice oproti minulým řadám snížily o deset tisíc, stejně ale za každý večer Richard Genzer (51) a spol. dostávají 40 tisíc. A jen při podpisu smlouvy jim štáb měl vyplatit 70 tisíc. K tomu musí »živit« i desítky dalších lidí v zákulisí. Napilno totiž nemají jenom ti, co se před kamerou rvou o krále a královnu tanečního parketu. Aby se na něm rozvlnili ve velkém stylu, je do zbraně povolána armáda švadlen a maskérek. Na pražském Výstavišti už se tak všichni scházejí dávno před vypuknutím přímého přenosu. Stihnout nemusí jen generálku, ale i zkoušku šatů a líčení.

„Každého musíme stihnout namalovat za 45 minut, stejné je to i u vlasů. Generálka končí kolem třetí hodiny, takže před přenosem máme 3,5 hodiny do prvního záběru,“ popsal vizážista Pavel Bauer. „Někdy mají speciální požadavky, ale nijak výrazné. Občas si přejí červené rtěnky nebo velkou širokou černou linku. Naopak třeba Pavla Tomicová se v civilu výrazně nelíčí. Ale je smířená s tím, že je v pořadu o šatech i úpravě, takže je velmi pokorná. Líbí se jí to, i když mi říkala, že by si to normálně nikdy neudělala,“ prozradil.

Mnohem složitější situaci mají kostymérky. „Nic se nešije dopředu. Naopak všem párům děláme kostýmy najednou, a to z týdne na týden. Výroba jednoho kostýmu, včetně nastříhání, zkoušení a zdobení, trvá cca pět dnů,“ vysvětlila Aha! výtvarnice Zuzana Straková. „V samotný den živého přenosu tančí bez kostýmů. Až odpoledne je generálka v šatech a někdy se nám stane, že musíme ještě na poslední chvíli něco dotahovat,“ přiznala. Hned v neděli začíná celý maraton zase nanovo. „To už se stříhá na další kolo, abychom v pondělí a úterý mohli zkoušet. Mimo párů oblékáme i kapelu nebo moderátory,“ dodala.

Fotogalerie
53 fotografií

StarDance 2018

Taneční páry Porota Předchozí vítězové

Devátá řada pořadu StarDance ... když hvězdy tančí začala v sobotu 13. října. Moderování se znovu ujmou Marek Eben a Tereza Kostková. Mezi prvními potvrzenými soutěžícími byla hvězda seriálu První republika Veronika Arichteva nebo moderní pětibojař David Svoboda.

Kdo vypadl:

Monika Bagárová Daniela Šinkorová Adam Mišík Richard Genzer Dalibor Gondík Daniela Písařovicová Veronika Arichteva