Její svatbu s kapitánem Markem Phillipsem v roce 1973 údajně sledovalo na televizních obrazovkách půl miliardy lidí po celém světě. V soukromí je však takové úspěchy nečekaly a pár se po necelých 20 letech rozvedl, čímž šokoval celý národ i královskou rodinu. Pouhých osm měsíců po rozvodu se princezna provdala znovu, za viceadmirála Timothyho Laurence, se kterým údajně navázala poměr již během prvního manželství.

Jako úspěšná jezdkyně na koni se v roce 1976 coby vůbec první členka britské královské rodiny zúčastnila olympijských her. Z Montrealu si však neodvezla medaili, nýbrž otřes mozku – ze svého koně spadla. Nezanevřela však ani na koně, ani na olympijské hry. Dcera Zara Phillipsová (39) šla v jejích šlépějích a v roce 2012 soutěžila na hrách v Londýně, které Anna pomáhala organizovat.

VIDEO: Nešťastná královna: Harry, opusť Meghan! A manžel Pilarové o bolestech před smrtí

Video
Video se připravuje ...

Nešťastná královna: Harry, opusť Meghan! A manžel Pilarové o bolestech před smrtí Bára Horáková, Lukáš Červený

Dnes Anna platí za nejpilnější členku dynastie Windsorů. Pod její záštitou funguje více než 300 organizací v oblasti sportu, zemědělství, zvířat, vědy, zdravotní péče, vzdělání a vojenství. Charitě se začala věnovat, už když jí bylo 21 let, v rámci akce Save The Children vycestovala do Keni.

Vzhledem ke koronavirové pandemii musí princezna kulatiny oslavit v poklidu. Nerozezní se ani zvony Westminsterského opatství, které tradičně zvoní při narozeninách a výročích královské rodiny. Tradice je pozastavena na neurčito.

VIDEO: Královská rodina děkuje zdravotníkům

Video
Video se připravuje ...

Královská rodina děkuje zdravotníkům Instagram Kensington Royals

Fotogalerie
67 fotografií