Muž s holým podpažím, ohanbím a leckdy hrudníkem, nohama... Ne, takový chlapík opravdu není až takovou výjimkou, jak si někdo možná myslí. A už vůbec neplatí rozšířený názor, že se depilují či epilují pouze buzeranti, jak se homosexuálům s oblibou lidově říká.

K depilaci (povrchová likvidace chloupku) či epilaci (hlubší odstranění i s kořínkem) sahají stoprocentní chlapi z praktických i estetických důvodů. A nejsou to jen metrosexuálové, plavci, tanečníci. Hladkou hruď si neudržují jen hvězdy popu jako např. Ricky Martin či Justin Timberlake. Nejen Jirka Korn je kompletně depilovaný. Mužů, kteří do kosmetických salonů chodí na kosmetickou depilaci je víc, než si veřejnost možná dokáže představit.

V souvislosti s dobou a společností

Mimochodem, metrosexuálové už zdaleka nejsou v kurzu jako před několika lety bývali. A také platí, že v Západní Evropě a zejména v Americe dobrých deset, patnáct let bere řada mužů vyholování podpaží a ohanbí jako samozřejmost.

U nás je přece jen situace poněkud jiná. Názory na vyholování se různí a dosud spousta chlapů, ale také žen vnímá ochlupení jako nedílnou součástí sexuální přitažlivosti. A vůbec je nenapadne zamýšlet se nad hygienou, potem, kerý se v porostu drží a rozkládá...

Na téma depilace u mužů jsem přečetla řadu internetových diskuzí. A překvapilo mne, kolik lidí se tím zabývá. Ostatně i já mohu posloužit zkušeností. Před rokem jsem jistému elitnímu sdružení intelektuálů, politiků a podnikatelů přednášela o úloze módy ve společnosti. A druhý den v lobby baru mě postupně tři mladší muži položili otázku, co si o depilaci myslím. Jeden řešil až ke klíčním kostem mocně zarostlou hruď – rouno deroucí se z rozhalené košile se mu zdálo vulgární a epilace laserem zase žinantní. Další chtěl konzultovat názor ženy, která jej nutila vyholovat si podpaží. Třetí nevěděl kde koupit vysoké ponožky, aby mu při vyhrnuté nohavici nebyly vidět chlupaté nohy...

Co je tedy sexy?

Přístup k ochlupení je velmi individuální. Pro někoho je erotickým znakem, pro jiného odpornou záležitostí. Názor na vyholování se společenským postavením, vzděláním nesouvisí, spíš je otázkou estetického vnímání.

Nejvíc rozšířené je holé podpaží a poté ohanbí. Řada lidí, především mužů řeší ochlupení krátkým zástřihem. Kultivací porostu. Jiní zase mají dojem, že příroda věděla, co dělá, když člověka porostem opatřila.

Co si myslíte o depilaci vy?
Holíte se? Proč? Kvůli sobě? Nebo kvůli partnerovi (partnerce)? Vstupte do diskuze a řekněte nám svůj názor!

Výběr z diskuze: Co si myslí o depilaci čtenáři Blesku?

- Taky mě šíleně přitahují chlupatí chlapi. Když vidím v létě u vody nějakýho chlupatýho, tak si připadám jak posedlá. Prostě mi to nedá a furt na něj musím koukat.

- Mně zase naopak chlupatí úplně odpuzují, každému se prostě líbí něco jiného.

- Chlupatí chlapi jsou odporní. Depilace by měla být snad povinná.

- Nejsem ani mladá ani stará.K holení jsem přešla před nedávnem na přání mého partnera. Malý trojúhelník nás oba dva rozpaluje.Navíc jsem časem přítele přemluvila ,aby i on se nejen v podpaží, ale i v rozkroku holil. S mini proužkem vypadá vážně lépe.A náš letitý vztah dostal zase jiskru: Tak proč se neholit?

- Já osobně se dole holím už dlouho, takže mi to přijde samozřejmé. Přítel byl na začátku vztahu vyholený úplně, nebylo to špatné, ale vím, že mu to dělalo problémy a jeho kůže holení nesnášela moc dobře, takže chloupky mu v podpaží i v rozkroku zkracuji nůžkami.

- Nemyslím že by se muži nechávali depilovat kvůli sobě,ale spíše protože je o to požádá jejich partnerka a že jsou ochotni jí v tom vyhovět.

- Můj názor je, že chlap a epilace či jiné kosmetické zákroky nepatří dohromady. Po jakémkoliv kosmetickém zákroku už na mě chlap nepůsobí dost chlapsky. :o)