Média psala, že se jedná o svatbu století. Nepřeháněla, neboť sňatek dvaatřicetileté Victorie a šestatřicetiletého Westlinga je ve Švédsku první královskou svatbou od roku 1976, kdy se brali rodiče nynější nevěsty, král Carl XVI. Gustaf a královna Silvia.

Konec dobrý, všechno dobré

Dvaatřicetiletá nevěsta Victoria (jako prvorozená se stane dědičkou trůnu), by si nejspíš vzala svého, o čtyři roky staršího Davida mnohem dřív. Bohužel otec král to nechtěl, jak je veřejným tajemstvím. Důvodem byl občanský původ snoubence – syna řadových poddaných z kasty obyčejných úředníků. Šestiletý vztah nicméně jeho odpor zlomil a Carl XVI Gustaf vedl svou dceru k oltáři.

Těžko říci, proč král Carl XVI Gustaf štěstí princezny Victorie tolik bránil. Švédská královská rodina je vůči stavovské mezalianci dosti benevolentní. Podstatné je, aby byl neurozený partner morálně bezúhonný. Po svatbě se stejně stane princem, dostane titul. Problém se vyřeší.

Ostatně ani Carl XVI Gustaf si nevzal aristokratku, ale dceru německého podnikatele Silvií Sommerlathovou, s níž se seznámil, když na OH v Mnichově dělala hostesku. Možná si spíš král nebyl jistý rozhodnutím dcerky Victorie, která byla dosti psychicky labilní dívkou trpící poruchou příjmu potravy. Nyní Victoria na anorektičku už nevypadá. Zdá se, že problém je zažehnán. Možná právě díky Westlingovi našla patřičné sebevědomí, potřebnou, v minulosti postrádanou, pohodu. Možná proto nakonec Carl XVI Gustaf milencům požehnal.

Fotogalerie
7 fotografií

Šlechta versus současnost

Švédové svého krále milují. Oceňují na něm s jakou virtuozitou umí být jedním z nich a zároveň neztratit nic z důstojnosti monarchy. K jeho popularitě přispěl právě fakt, že si vzal společensky nerovnou Silvii. A bez mrknutí oka svého času přiznal, že se princezna Victorie potýká s anorexií jako mnoho jiných mladých žen.

Nyní měli Švédové jedinečnou příležitost poznat, jak vypadá a obléká se výkvět šlechty, která se sešla na švédském královském dvoře u příležitosti svatby Victorie. Monacký princ Albert, britský princ Edward, norská princezna Martha Louise s chotěm, dánská královna Margrethe, nizozemská královna Beatrix. Rumunská a řecká šlechta. Dokonce japonský císař...

Na první pohled bylo jasné, že aristokracie je jedinečným světem, kde tradice má mnohem větší sílu než vkus či módní tendence. Při vysoce oficiálních akcích rozhodně.

Dlouhé monumentální toalety. Těžké tafty, vytkávané reliéfní materiály, hedvábné voály. Živůtky s krinolínami, decentně krytá ramena, vlečky. Zastřené pastely i šťavnatě výrazné tóny – svítivý kobalt, ostře zelená, karmínová... Absence černé, kterou plebs na svatbě považuje za vysoce elegantní barvičku! Pánové v uniformách, fraku. Monarchistické šerpy, ozdobné znaky šlechtické příslušnosti. Klenoty. Plejáda nádherných korunek ve vlasech.

Na svatbě Victorie se předvedla paráda šlechty, která trendům příliš nepodléhá, ještě víc vynikla v kontrastu s formálními modely vysokých političek, manželek pozvaných státníků. Aristokracie zkrátka nabídla podívanou jaksepatří. Ve švédské metropoli si ji živě užilo na čtvrt miliónů přihlížejících. Byla to exkurze do pohádky, ale inspirativní přehlídka vysoké módy nikoli.