Film Velká premiéra v režii Miroslava Krobota vypráví o herci Šnajdrovi v podání Pavla Šimčíka, který podle popisu tvůrců bere celý život jako jednu velkou hru, jeho žena je už na něj alergická a manželskou krizi se snaží řešit u psychologa. Šnajdr však raději mizí do Olomouce, kde se chytá své první režijní příležitosti, ve které chce zazářit i se svou babičkou, která má Tourettův syndrom a kterou ztvárňuje právě Iva Janžurová. „Babička je herečka, která je už mimo divadlo, protože právě kvůli své nemoci, zřejmě by bylo velmi riskantní, kdyby vystupovala v nějakých rolíc,h a je tam hezký ten vztah s vnukem,“ prozradila herečka a také přiznala, že z počátku váhala, zda tuto roli vůbec vzít.

Tourettův syndrom je onemocnění, které se projevuje nečekanými záchvaty vzteku a zlosti, při kterých často zaznívají i vulgární slova, a Iva Janžurová podle svých slov nerada vulgarismy slýchá, a to nejen na jevišti. V rámci přípravy na tuto roli si nechala poslat i několik videí s lidmi postiženými tímto syndromem, aby si je mohla nastudovat, ale přiznala, že to pro ni bylo velmi těžké okopírovat.

Režisér snímku Miroslav Krobot je známý tím, že nemluví zbytečně. „Svým způsobem já jsem trošku trpěla při tom natáčení, že to nebyl režisér, který by chodil po záběru a říkal, to bylo hezký, dobře, mám radost, a tak dále. Takže jsem se jednou přistihla, že mu říkám: heleďte, já tu scénu přetočím, jestli se vám nelíbila. A říkal: ne, to je dostatečný, my si z toho něco vyberem. A to byl vlastně, aniž by mě pochválil nebo odsoudil, jeden z mála jeho projevů,“ vzpomínala s úsměvem na společné natáčení. Režisér by měl být zrcadlem pro herce, ale toho se zkušená herečka od Krobota nedočkala. „On mi ten ohlas nedával ani mi nenapsal po hotovém filmu, jestli byl se mnou spokojenej, takže já jsem mu včera říkala, já doufám, že jsem vám ten film nezkazila, a on mi na to zase jen neřekl, ne byla jste dobrá,“ smála se Janžurová  po premiéře snímku na Filmovém festivalu ve Varech.

Ukradená cena

Před sedmi lety zde byla oceněna Křišťálovým glóbem a tento rok byla hlavní hvězdou oficiální karlovarské znělky, ve které se ocitne na policejní stanici, protože jí někdo toto ocenění ukradl.  „Tak on (Jiří Bartoška pozn. red.) mi zavolal, že jde o znělku, a to jsem zrovna jela na chalupu a trošku jsem se lekla. To zase asi už bohužel patří k mé povaze, že si dopředu představuju spíš černé perspektivy, a říkala jsem si, tak znělka, tak to tam půjde před těmi filmy. A teď, jestli se to nepodaří, jestli nebudu jako ty diváky uspokojovat tím vyzněním, tak to bude horší, než když bych tam nebyla vůbec,“ popsala své počáteční váhání. Nakonec však znělku natočila a její scénka s nevyčíslitelnou cenou ukradené ceny rozesmívá naplněné sály filmových nadšenců 56. ročníku filmového festivalu.

Fotogalerie
8 fotografií