„Byla jeden z nejdůležitějších lidí v mém životě. Minimálně pokud jde o profesní stránku, ale i pro tu o tu osobní. Strávil jsem v její přítomnosti více než 20 let a posledních 10 let jsme spolu strávili dlouhé hodiny pracovních dnů v kanceláři neskutečně zajímavými hovory o všem, o soukromém životě o kultuře, o politice odešla letos v březnu a to loučení a připomínání a vůbec zdůrazňování její neustále přítomnosti probíhá do teď,“ vzpomínal na „paní doktorku“, jak společně uznávané filmové kritičce Evě Zaoralové říkali.

Nezapomenutelné Zapomenuté světlo

Tento rok obdrží Cenu prezidenta Jiřího Bartošky herec, dramatik, scenárista a režisér Bolek Polívka. „Ne vždycky, když dojde k výběru této osobnosti, tak se s nimi pan Bartoška spojí a zeptá se, jaký film by chtěli zahrát ,“ prozradil Karel Och„K naší velké radosti si pan Polívka vybral Zapomenuté světlo. Nádherný film Vladimíra Michálka z roku 1996. (…) Já jsem ten film vlastně od roku devadesát neviděl. A ta něha a klid, který přichází z výkonu Bolka Polívky, ale i z celého filmu, je něco, co člověka vlastně rozvibrovává. Uvědomil jsem si, že jak ten film vypráví o té nádherné pospolitosti lidí té komunity, která se snaží udržet kostel na malé vesničce, tak to je zejména v době postpandemické, kdy se lidé zpátky sdružují v něco, co je nádherné,“ popsal  jeden z aspektů filmu, který právě teď souzní s mnohými z nás.

Osamělé ostrůvky

Karel Och také zmínil, co mu dříve v Česku chybělo, ale co se podle jeho slov v poslední době mění a tím je určitý komunitní aspekt české filmařské obce. „My jsme vnímali filmaře v minulých letech spíše jako takové osamělé ostrůvky, jedince, individua, která se znají mezi sebou, ale nějakým způsobem necítí nutnost spolupracovat. Možná to souvisí s devadesátými lety, které byly takové vlastně komplikované a všechno takové soutěživé. Nicméně teď cítím, že se to mění, že filmaři, kteří slaví úspěchy ve světě, se řídí tím heslem ze šedesátých let, že úspěch jednoho může být příležitostí pro druhého a spolupracují navzájem,“ popisoval Karel Och jednu z dílčích proměn naší filmové scény, která má ale zásadní dopad na kvalitu a širokospektrost českých filmů.

Fotogalerie
6 fotografií