Slavnostní zahájení, které se jako vždy konalo v hotelu Thermal, chátrajícím pomníku totality ve stylu brutalismu od manželů Machoninových, uvodila exhibice prominentů v přikázaném gala na červeném běhounu.

Největší pozornost médií i přihlížející veřejnosti se soustředila na hlavního hosta festivalu, soškou Oscara oceněnou hvězdu Hollywoodu, výjimečnou herečku Julianne Mooreovou, jež převzala Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. A ještě před tím, než vstoupila na red carpet, obešla celý koridor za zátarasy přihlížejících lidí, jimž věnovala nebývalou pozornost.

Video
Video se připravuje ...

Julianne Mooreová vstřícně zdravila fanoušky karlovarského festivalu abl

Na tepichu se předváděly kreace od elitních světových značek i pár tuzemských oděvních návrhářů. Slovutnými klenotnickými domy zapůjčené démantové šperky iluzi velkého omamného světa nahrály. Vkus soupeřil s nevkusem, jedinečnost s uniformním pojetím rób. Kdejaká dáma vystavila ve vysokém, pod rozkrok sahajícím rozparku róby nohu, mezi stálé herecké hvězdy festivalu patřící Jitka Schneiderová a Jana Plodková se na tepichu trendy blýskly, a to doslova. Anna Geislerová zvolila korektní, poněkud fádní notu oživenou setem šperků Halada za milion korun. Klenoty od Halady vynesla další vynikající herečka Jitka Čvančarová, s jejímž výběrem toalety stylisté lehkou práci neměli. Hvězdná Moore se objevila v lehounké, kaskádou volánů vytvořené, podprsenku nepřipouštějící róbě, již její figura i dva roky před šedesátkou unesla.

Pánové museli vedro v oblecích ustát, pudry matující tváře dam v něm procházely těžkou zkouškou kvality. Český národní symfonický orchestr pod vedením dirigenta Carla Davise zvolil na zahajovací koncert s ohňostrojem hity od Beatles. A bylo to parádní.

V rámci hvězdné hry

Režisér David Ondříček, který k prestižním, KVIFF každoročně navštěvujícím filmařům patří, nedávno na MFF v Monte Carlu prohlásil, že karlovarská přehlídka kinematografie se nemůže, byť je v kategorii A, s festivaly ve zmíněném Monte Carlu, Cannes, Benátkách, Berlíně atraktivností, již mimo jiné udává počet zastoupených světových hvězd stříbrného plátna, srovnávat.

Nicméně i do Varů řeší veřejnosti známí účastníci festivalu, skutečné osobnosti společenské scény i příštipkáři showbyznysu, v bulvárním žitě se usilovně připomínající hvězdičky, v čem vyjdou na scénu.

Většinou si garderobu s příslibem propagace půjčují od více či méně dobrých tuzemských návrhářů, ti proslulejší najímají nějakého z několika prestižních s luxusními butiky spolupracujících stylistů, již modely k zapůjčení objednávají v showroomech elitních světových značek. Mimochodem, jsou to do poslední chvíle nervy, neboť se občas stává, že róba dorazí na poslední chvíli anebo vůbec ne.

Nic z toho plénum přihlížejících netuší. Na koberci vidí ženy s rozzářeným úsměvem, jež chtějí uspět, outfitem zaujmout. Jakým se to tedy, včetně mužů, na letošním slavnostním zahájení KVIFF podařilo a kteří se raději měli vplížit zadem, aby si neutrhli ostudu?

Julianne Moore a Bart Freundlich: Něžnost v kanárkově žluté
Autor: Blesk - Martin Hykl, David Kundrát

Julianne Moore a Bart Freundlich: Něžnost v kanárkově žluté

Oscarová herečka, která svou vstřícností dostala festivalové Vary do kolen, potvrdila výběrem toalety image hvězdy, které jsou dramatické, blýskavě opulentní kreace vzdálené. Záda odhalující, podprsenku nepřipouštějící róba z kaskád volánů z hedvábného šifonu je přiměřeně romantická a Julianne si ji může i dva roky před šedesátkou dovolit. O devět let mladší choť, jenž formálnost zředil u krku nenuceně rozepnutou košilí, k ní pasuje.

Známka: 1

Jiří a Andrea Bartoškovi: Rudá jízda v šantungu
Autor: Blesk - Martin Hykl, David Kundrát

Jiří a Andrea Bartoškovi: Rudá jízda v šantungu

Prezident KVIFF tradičně potvrdil status příkladného elegána. Předepsanému gala jako vždy s přehledem dostála i jeho žena, která vsadila na oblíbenou, jejímu typu konvenující červenou barvu a efekt důmyslně aranžovaného, decentními s látkou splývajícími korálky zdobeného šantungu. Skořepina psaníčka s róbou příjemně splývá, zlaté šperky jsou dobře zvolené.

Známka: 1

Jitka Schneiderová: V plném lesku
Autor: Blesk - Martin Hykl, David Kundrát

Jitka Schneiderová: V plném lesku

Jitka, která je s podporou myšlenky pěstounské péče tváří letošní, se značkou Moët & Chandon a karlovarským festivalem každoročně podporované charity, zvolila trendy ligotavou, hlubokým dekoltem i rozparkem dráždivě opatřenou toaletu. Je od prestižní francouzské návrhářky Elisabett Franchi a jednoduchý střih dává vyniknout efektu ji členících pruhů. Luxus pečetí klenoty Bvlgari.

Známka:1

Anna Geislerová: Důstojná erotika
Autor: Blesk - Martin Hykl, David Kundrát

Anna Geislerová: Důstojná erotika

Anna zvolila zavinovací pánským smokingem inspirované společenské šaty s rovnými, vycpávkami tvarovanými rameny kombinujícími lehkou vlnu s prvky hedvábného saténu. Decentní, pro někoho až fádní model dostává sexy náboj hluboce sahající fazónou šálového límce, nohy při chůzi odhalujícím úvazem. Na efektu celku se podílí i volba zlatavých doplňků a Halada šperků zn. Pomellato čítajících kolem miliónu korun.

Známka: 1-

Lenka Krobotová a Hana Vagnerová: Dámská jízda
Autor: Blesk - Martin Hykl, David Kundrát

Lenka Krobotová a Hana Vagnerová: Dámská jízda

Noblesně splývavá, tělo i s rukama zahalující a do vlečky se táhnoucí rudá říza, kterou Lenka dotáhla dlouhou šňůrou náušnice a s nohou elegantně splývajícími střevíčky, typu zrzky sluší. Bohužel půvabná Hana se ve výběru róby z trčící organzy s dominantním terčem barevného peří krutě sekla. Za pochvalu stojí pouze náušnice s náhrdelníkem.

Známka: 3-

Jana Plodková: Ligotavě v lamé
Autor: Blesk - Martin Hykl, David Kundrát

Jana Plodková: Ligotavě v lamé

Na koberci pro vyvolené si to náramně užívala, pózovala fotografům nejdéle ze všech. Róba ze zvrásněného zlatého lamé jejíž čistá konstrukce vyvažuje zdobnost materiálu, vyniká efektním střihovým detailem na zádech. Šperky i kabelka naprosto ladí a vytříbenost podtrhuje i sofistikované líčení.

Známka: 1

Jitka Čvančarová a Petr Čadek: Z nouze ctnost
Autor: Blesk - Martin Hykl, David Kundrát

Jitka Čvančarová a Petr Čadek: Z nouze ctnost

I ona patří k populárním stálicím karlovarské přehlídky kinematografie a v kuloárech se v čele s režisérem Marhoulem tvrdí, že v jeho novém, na festivalu uváděném filmovém přepisu Jerzy Kosinského knihy Nabarvené ptáče exceluje. Což se na červeném běhounu ve stejně barevné, vystřihávanými ornamenty zdobené tóze nestalo. Vybírat model na korpulentní figuru Jitky není pro stylisty jednoduché a podle toho výsledek vypadá. Střevíčky s kabelkou chybu nemají. Do černé vyladěný choť ve smokingu by si měl srovnat motýlka. Každopádně oceňuji, že mu z rukávu nekoukají dřevěné etno korálky.

Známka: 3

MÓDNÍ POLICIE S FRANTIŠKOU VE VARECH!

JAKO KAŽDÝ ROK BUDE U LÁZNÍ III NA MLÝNSKÉ KOLONÁDĚ ČERVENÉ KANAPE S MÓDNÍ POLICIÍ. NECHTE SE OHODNOTIT MÓDNÍ GURU FRANTIŠKOU ČÍŽKOVOU. KDY? V PÁTEK 5. 7. OD 13 HODIN. 

 

Fotogalerie
32 fotografií