V roce 2021 založila Olga Nadaci Jiřího Menzela.

Smutné osudy

„Vím, že bys byl hrdý, že pod tvým jménem nadace finančně přispívá umělcům. A navíc těm, které jsi měl rád. Oldovi Víznerovi, Zuzaně Fišárkové, Rudolfu Jelínkovi...“ vyjmenovala Menzelová některé herce.

Představitel filmového Saturnina se zřejmě už roky potýká s Parkinsonovou chorobou, hrát proto již nemůže a jen z důchodu nevyžije. Major Jirka Hradec z Třiceti případů majora Zemana je zase po dvou mrtvicích a krvácení do mozku odkázán na stálou péči své ženy, žokejky Martiny Jelínkové Růžičkové (60).

Bohatsví? Iluze!

„Bohužel v Česku panuje klišé, že ten, na koho je vidět, disponuje nepřeberným množstvím finančních prostředků a žádnou pomoc tudíž nepotřebuje. Ale právě tady je velký rozdíl mezi postavením autora a výkonného umělce. Autor je ten, který pobírá za svoje autorská díla honoráře a tantiémy, ale výkonný umělec, co si neodpracuje, to nemá...“ vysvětlila Menzelová, proč na tom právě staří a nemocní herci nejsou nejlépe.

Důstojné stáří

Mnozí z nich navíc podle jejích slov žijí s vědomím, že pomoc potřebují, ale stydí se říct si o ni, protože je na ně veřejností právě takto nahlíženo. „A lidé, kteří celý život přinášeli radost druhým, si přece zaslouží důstojnou péči. Taková samozřejmá podpora pro umělce funguje v řadě jiných zemí. Ale u nás jsme první,“ uzavřela vdova po oscarovém režisérovi.

Za Oscara koupil trabanta

Olga Menzelová také připomněla, že její muž byl před smrtí vážně nemocný dva roky doma. „Potřeboval čtyřiadvacetihodinovou péči. Dobře si pamatuji, jak bych bývala uvítala jakoukoliv pomoc, ale nebyl nikdo, kdo by Jirku býval podpořil. Oscarový režisér musí mít přece peněz dost... Tak jsem si jen vzpomněla, jak mi říkal, že za honorář za Oscara si koupil trabanta...“ dodala vdova.

Pomalé odcházení

Jiří Menzel se v roce 2017 nakazil meningokokem z klimatizace v letadle. K tomu se přidal zánět středouší, který mu operovali ve střešovické nemocnici. Po operaci vystřídal několik zdravotnických a rehabilitačních zařízení. V listopadu 2020 se mu stal osudným covid-19. „Je to pravda, Jirka podlehl covidovému zápalu plic. Nemoc se u něj začala projevovat tak, že dostal vysoké teploty, kašel a měl bolesti,“ potvrdila tehdy Blesku jeho žena.

Video
Video se připravuje ...

Drsné dětství Olgy Menzelové: Maminka jí obvazovala ruce! Markéta Reinischová, Elmer Carvalho

Fotogalerie
42 fotografií