„Tak Jiřík už je na Vyšehradě,“ napsala na facebook Míla Řádová (71), která byla po dlouhých 40 let osobní asistentkou Jiřího Menzela – muže, jenž dal vzniknout dodnes populárním a často reprízovaným snímkům jako Ostře sledované vlaky, Postřižiny či Vesničko má středisková. A nechyběla pochopitelně ani 31. října na Vyšehradě, kde byl odhalen Menzelův hrob.

Již na první pohled je jasné, že se jedná o skutečně velice mimořádný náhrobek. Navrhl jej známý český architekt, herec a spisovatel David Vávra (65). „Zpracovali ho bratři Váňové a David Beneš. Jirkovi dali podobu Arnoštka z Rozmarného léta,“ popisovala Řádová působivou skulpturu. „Skleněná výplň usazená v bílém mramoru (z ostrova Brač) mění své barvy podle toho, z jakého úhlu se člověk dívá, i podle toho, zda svítí slunce nebo je pod mrakem.“

Video
Video se připravuje ...

Olga Menzelová: Bojím se, že mě Jirka bude chodit strašit a praští mě přes ruce! Luboš Procházka

Během slavnostní, i když velice komorní akce zazněla písnička Jiřího Suchého (91) Na shledanou, herečka Petra Hobzová (50) připomněla důležité momenty ze života oceňovaného režiséra, David Vávra zarecitoval svou báseň Za Arnoštkem, a Olga Menzelová, oděná v dramatických červenočerných šatech, po krátkém proslovu sundala rudé sukno z náhrobku a odhalila ho světu.

„Setkání rodiny, přátel a kolegů proběhlo bez přítomnosti tisku, bez slz, spíš formou happeningu… tak jak by se to Jirkovi líbilo. Bylo cítit vzájemné propojení přítomných, protože ho všichni měli a mají rádi. Nemohli jsme pozvat všechny, co Jirka znal. Ale nic nebrání tomu, až budete na Vyšehradě, zajít se podívat. Ten náhrobek nemůžete minout. Září na celé okolí, tak jak zářil Jiřík za svého života,“ zakončila Řádová.

Fotogalerie
94 fotografií