Ať s rukama od mouky hladila uslzený obličej svého dospělého syna, který jí právě přiznal rakovinu, nebo práskla dveřmi potom, co po ní manžel na usmířenou pojmenoval dlaždici, všechno jí diváci Smyslu pro tumor věřili. A chválou nešetřil ani belgický scénárista Leander Verdievel (42), podle jehož příběhu se seriál točil.

Nástup nemoci

„Matku jsem psal podle vlastní matky, jak vidíte, trochu dramatická umělkyně, což zvládla česká herečka Tereza Brodská skvěle,“ okomentoval to v Reflexu. Radost z úspěchu teď bohužel Tereze kazí strach o vlastní zdraví. Herečce se po pěti měsících vrátil zápal plic, zákeřný virus ji přitom tuto nemoc způsobil už loni na konci září. Jedenáctý den musí být doma v izolaci a brát antibiotika. „Takhle zle už mi dlouho nebylo,“ hlásila po prvním nástupu nemoci.

Přepracovanost

Aktuální zánět plic má naštěstí lepší průběh. „Ano, ale jde to pomaličku,“ svěřila se deníku Aha! seriálová Jarka, která se snaží opakovaný zápal plic brát v klidu. „No teď je toho plno, to se holt stává. Měla bych jet nejspíš na dovolenou, kterou jsem neměla už několik let,“ vysvětluje si dcera herečky Jany Brejchové (84). „Ale hned tak to nebude, protože na jaře mě čekají velké pracovní změny,“ dodala tajemně s tím, že stálé angažmá ani nové divadelní představení to není. „Momentálně to jedno v Ungeltu je ještě čerstvé,“ uzavřela.

Na jeviště se Tereza s hrou Nadechnout vrátila na jeviště po dlouhých 22 letech, kvůli své zdravotní indispozici bohužel musela dvě únorová představení zrušit. Snad jí bude brzy lépe. Ve Smyslu pro tumor ji můžete vidět v neděli od 20.10 hod. v České televizi.

Belgičan je nadšený

Autorem příběhu o studentovi medicíny nemocném rakovinou není scenárista Matěj Podzimek, který je uvedený u české verze v titulcích, ale belgický spisovatel Leander Vedrievel. Tomu vzala rakovina dva roky života a ze své zkušenosti se vypsal ve stejnojmenném belgickém seriálu, který obletěl Evropu. Z české adaptace je nadšený!

„Česká verze zůstává hodně blízká originálu, jen tam cítím nějaké přidané emoce – a herci jsou výjimečně dobří, to mi nesmírně přispívá k zážitku, cítím i dobré režijní vedení,“ pochválil režisérku Terezu Kopáčovou v časopisu Reflex.

„Jsem za českou verzi vděčný, je to dobrá cesta, vždyť zrovna minulý měsíc se belgický originál vysílal v německé televizi ZDF, ale byl asi špatně dabovaný do němčiny, no prostě, dovedete si představit, jak to asi vypadalo,“ dodal.

Video
Video se připravuje ...

Smysl pro tumor: Jiří Bartoška o roli v seriálu Česká televize

Fotogalerie
36 fotografií