Silná chvilka na benzinové pumpě se musela povést hned na první dobrou. A z delších hustých vlasů měl Březina téměř holou hlavu. Problém s tím ale neměl. „Ne, vůbec. Těšil jsem se na to. Opravdu. Byl jsem zvědavý, jak budu bez vlasů vypadat, jaký mám ve skutečnosti tvar lebky,“ zavzpomínal na dramatickou scénu s tím, že holá hlava pro něj byla i herecká berlička. Hrála tak trochu za něj.

„A byl to pro mě vlastně takový návrat do dětství. Jsem ze čtyř dětí, mám dva bratry a sestru. A když jsme byli malí a v červnu skončila škola, tak vzal táta strojek. Řekl, že nebudeme utrácet v létě za holiče, a sjel nám hlavy na tři milimetry. Na téměř holou hlavu jsem tedy zvyklý,“ vtipkoval. Vlasy mu ale rostly tak rychle, že si je od poslední klapky aspoň třikrát nechal ostříhat. To šokovalo i belgického scenáristu Leandera Verdievela, podle jehož příběhu byl seriál natočen.

„Myslel si, že budu mít po natáčení, které jsem z větší části absolvoval s oholenou hlavou, ještě krátký sestřih. Tak jsem mu řekl, že mi vlasy rostou rychle, a on si sundal čepici a povídá: Mně po chemoterapiích vlasy nenarostly. Tohle je moje jizva způsobená rakovinou,“ podělil se seriálový Filip o silnou chvilku ze setkání. Jak se bude příběh Smyslu pro tumor vyvíjet dál, sledujte opět v neděli od 20:10 hod. na České televizi.

Jak dopadne první noc?

Filip má s ohledem na vedlejší účinky léčby strach z první společné noci s Hankou. Dokonce to ohrozí jejich začínající vztah. Čerstvě zamilovaná Jarka oznamuje Mirkovi, že se chce rozvést. To a mnohem více uvidíte v 5. díle.

Vypadnou i řasy

O rakovině koluje mezi lidmi spousta mýtů a naopak o věcech, které se během léčby dějí, se toho mezi zdravými lidmi moc neví. „Člověk leží na posteli, zničehonic si hrábne do vlasů a vytáhne si celou hrst vlasů a zjistí, že není něco v pořádku,“ svěřil se ve Smyslu pro tumor jeden z bývalých pacientů. „Upadne obočí, řasy a všechny chlupy na těle,“ dodal. „Když ztratíte obočí a řasy, tak jste úplně bez výrazu a připadáte si jako mimozemšťan z jiný planety,“ doplnila ho mladá žena, která má za sebou také onkologickou léčbu. Po ní mohou vlasy zničehonic narůst, ale jsou to většinou anomálie. „Na hlavě mi narostl melírovaný kartáč,“ smál se jeden z pacientů, kteří hovoří na konci seriálu. Ztráta vlasů ale není pravidlo! Jsou typy chemoterapií, kdy nevypadává žádné ochlupení a ani vlasy.

5 NEJČASTĚJÍCH MÝTŮ O RAKOVINĚ

  1. Rakovina nebolí. Nemusí to být pravda, záleží na typu nádorového onemocnění i fázi nemoci. Někteří pacienti mívají naopak velké bolesti.
  2.  Při léčbě rakoviny jsou lidé hubení. Ani to není pravidlo, velmi záleží na zdravotním stavu daného pacienta a zároveň léčbě a užívaných lécích. Některá léčba naopak způsobuje přibírání na váze onkologického pacienta.
  3.  Při chemoterapii vypadávají vlasy. I tady záleží na druhu chemoterapie a na daném jedinci.
  4.  Čím je člověk mladší, tím lépe zvládá léčbu. S tímto tvrzení nelze souhlasit, opět záleží na daném jedinci. U mladších lidí může být nádorové onemocnění agresivnější a i léčba silnější, aby zabránila nemoci. Vše je individuální.
  5.  Lidé, kteří mají metastáze, brzy zemřou. Moderní medicína umí řešit i případy pacientů s metastázemi a řada z nich se může uzdravit.
    Video
    Video se připravuje ...

    Filip Březina ukázal zákulisí natáčení Smyslu pro tumor. Instagram, Česká televize

    Fotogalerie
    29 fotografií