Před více než rokem a půl se Veronika Arichteva svěřila svým fanouškům na instagramu, kde je velice aktivní, že její tříletý syn Luka je malým agresorem... „První velký záchvat vzteku (rok a kus mu byl) jsme spolu zažili, když jsem se ho v autě snažila převléct a on nechtěl. Válel se za sedadlem na zemi a já nevěděla a nechápala. Bylo to strašný. On řval uvnitř auta, já venku,“ popisovala tuhle nezáviděníhodnou situaci, tak moc povědomou celé řadě maminek.

„Tak jsem si začala shánět informace, co se odehrávalo to dopoledne v něm, znovu jsem si přečetla o vývoji mozku u dětí a četla a hledala dál,“ líčila. Díky naučným knihám a podcastům o rodičovství pochopila, že její původní přístup k výchově, tedy „dělat jenom to, co chce / potřebuje on“, ne vždy funguje. Zaměřila se především na ty publikace, „kde bude slovo ‚respekt‘ spojované s dítětem“. A to se zřejmě podařilo, protože jak nyní prozradila, tento stav se výrazně lepší.

Video
Video se připravuje ...

Veronika Arichteva přiznala: Na druhé dítě není čas! Markéta Reinischová, Elmer Carvalho

„Je to strašný rozdíl a posun. Neříkám, že mě už neplácne přes nohu, když má velkou emoci, nebo že se už nestrká s kámošem, když chce stejnou hračku, občas se to děje, ale vůbec se to nedá srovnat s tím, jak reagoval na většinu takových situací třeba před rokem,“ libuje si dnes. „Je vidět, že mozek se vyvíjí, že je starší, že zafungoval jiný přístup z naší strany, že si o tom hodně povídáme a ‚hrajem na ty různý situace‘.“ Pomohla také psychoterapeutka.

Ledacos je teď jinak. „Už neříkáme, že něco nesmí a nehodnotíme v tu chvíli, co se něco stane. Nejdřív uznáme jeho emoci, proč to asi udělal, a až se uklidní (i my), tak mu vysvětlujeme, že se nám to nelíbí, že to není OK, a ukazujeme, jak to zvládnout jinak,“ uzavřela. Sama přitom přiznala, že v době těhotenství, když si podobné „chytré knihy“ načítala, moc tento přístup nechápala. „Ne vždycky mi to dávalo smysl. Je to dítě, prostě bude dělat to, co řekneme...“ Jak jen se mýlila!
Fotogalerie
37 fotografií