Vávra sám si před lety zahrál hlavní roli horolezce ve válečném dramatu Tenkrát v ráji (2016), ale to už jen navazoval na filmovou slávu svých příbuzných. Dodnes třeba málokdo věděl, že děti z legendární komedie Na samotě u lesa, kterou jsme mohli sledovat na ČT na Štěpána, byly ve skutečnosti jeho strýc Martin (dnes 55) a teta Marie (dnes 60)!

Hlášky z filmu Jiřího Menzela (†82) dávno zlidověly. Patří k nim i oslovení „Jitko... Krááávo!“ z úst malého Petříka a jeho sestry Zuzanky. A právě děti manželů Lavičkových neboli Zdeňka Svěráka (87) a Daniely Kolářové (77) představují Hradilkovi, dva z celkových 7 sourozenců Vávrova otce Jana (66), knihkupce a zastupitele ze Zbuzan!

Co dnes dělají?

Strýc Martin záhy pověsil herectví na hřebík. Měl totiž vždycky pocit, že moc hrát neumí, a cítí se spíš jako introvert. Mihl se už jen ve filmech Báječní muži s klikou (1978) a Od zítřka nečaruji (1979). „Teď je z něho chemik a pracuje v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd,“ odhalil Blesku jeho slavný synovec.

Podobně je na tom i teta Marie. Ta se objevila už jen v komedii Kopytem sem, kopytem tam (1988). Ani ona v herecké dráze nepokračovala. „Stala se porodní asistentkou,“ upřesnil Vávra.

Filmová hvězda

Sám už má ale také zkušenosti se showbyznysem, a nejen z nedávného ostře sledovaného klání VIP tanečníků. Už v roce 2016 ztvárnil hlavní roli horolezce Josefa Smítka ve filmovém dramatu Tenkrát v ráji (2016) a o 5 let později si zahrál také bronzového kanoistu Alfréda Jindru v Ondříčkově životopisném velkofilmu Zátopek (2021). Sám má přitom z olympiády ještě o kousek cennější medaili – v Londýně 2012 si na kajaku vyjel stříbro!

Další strejda byl Havranpírko

Na stříbrném plátně zazářil i další z osmi sourozenců Hradilkových. Vávrův strýček Ludvík Hradilek (63) dostal v teenagerovském věku roli v trilogii z pravěku Osada Havranů, Na veliké řece a Volání rodu (1977). Zahrál si Havranpírka, který doprovází Jiřího Bartošku (76) v roli lovce Sokola. Ani jeho filmografie není nijak obsáhlá. I on se mihl v Báječných mužích s klikou a povídkovém filmu Praha očima... (1999). Od filmu se ale příliš nevzdálil. Dnes se živí jako fotograf a jeho dcera Žofie si navíc zahrála ve snímku Anděl Exit (2000).

Vávra točí seriál

Herectví Vávru podle všeho chytilo možná víc než tanec. „V současné době natáčím seriál, měl by se vysílat příští rok. Herectví je krásný zážitek i příjemné zpestření života, ale nechtěl bych to mít jako primární živobytí,“ prozradil kajakář, jehož sportovní dráha se pomalu nachyluje, pro iSport.cz.

Video
Video se připravuje ...

Na samotě u lesa. Mezinárodně oceněnou komedii u nás chtěl zakázat barrandovský kat. Videohub

Fotogalerie
58 fotografií