Přestože nebyla jen Popelka, ale ztvárnila nespočet filmových i divadelních postav, od roku 2014 už geniální herečka žádnou další roli do svého profesního životopisu nepřidala.

Injekční stříkačky

Už tehdy podstoupila náročnou operaci, při které jí byl odstraněn nezhoubný nádor plic spolu s částí plicního laloku. Později se zjistilo, že během léčby přišla o dobrou pětinu plic! „Musela jsem se naučit používat injekční stříkačku. Měla jsem nejdřív trému, ale sestřička, která mě to učila, řekla, že si mám myslet, že třeba dávám prádlo do pračky. Je to činnost jako každá jiná…,“ přiznala herečka a držitelka prezidentské medaile Za zásluhy.

Poslední roky ale nic nenasvědčovalo tomu, že konec přijde tak brzy. V den svých 68. narozenin uspořádala malou rodinou oslavu a pak se nechala odvézt do Všeobecné fakultní nemocnice, kde ji druhý den čekal plánovaný zákrok. Bohužel ho nepřežila!

Manžel na vozíku

Před smrtí se vítězka ankety Hvězda mého srdce musela vyrovnat i se zhoršujícím se stavem milovaného manžela. Jak špatně na tom Josef Abrhám je, odhalil až Libuščin pohřeb na pražském Spořilově v kostele sv. Anežky České. Herec dorazil na invalidním vozíku a zdánlivě nepřítomný, dezorientovaný...

Bez manželky, s níž byl jedno tělo, jedna duše, na tomto světě příliš dlouho nezůstal. Odešel necelý rok po ní, když poslední kapkou byl zápal plic.

Abrháma přebrala Urbánkové

S manželem Josefem Abrhámem vždycky tvořili krásnou dvojici – jak v životě, tak před kamerou či na divadelních prknech. Jejich štěstí ale bylo vykoupeno krutou křivdou. Mezi mladičkou herečkou z brněnské konzervatoře a tehdy už známým hercem okamžitě přeskočila jiskra.

Mělo to ale jeden vážný háček: o 13 let starší Josef byl v té době zadaný! A šlo o dost vážný vztah se zpěvačkou Naďou Urbánkovou (†83), dokonce plánovali založit rodinu. Jenže jak už to bývá, srdci se poroučet nedá a Pepík s Libuškou se spolu začali tajně stýkat.

Dvojí život vydržel doktor Blažej z Nemocnice na kraji města vést celé dva roky, než se nicnetušící zpěvačka o jeho nevěře dozvěděla – poněkud potupně – od své kadeřnice. S Libuškou se vzali v r. 1976.

Video
Video se připravuje ...

Kulový Blesk: Libuška(†68) byla tvrdá jako meč, vzpomínal režisér Báječných let. Lukáš Červený, Jiří Marek

Fotogalerie
48 fotografií