O tom, co Míša s manželem Jirkou a Anežkou zažívají a hlavně, jak tvrdě bojují za to, aby jejich dcera Anežka chodila nebo mluvila, věděli jen jejich nejbližší. 

„Než se Anežka narodila, slyšeli jsme, že může být velmi fatálně postižená fyzicky i mentálně. Pak jsme slyšeli, že bude chodit třeba až ve dvanácti letech... a tak dále. Věřili jsme a řekli jsme si, že bude prostě v pořádku. Takže věříme, že jednou na tom Anežka bude tak, že o tom budeme vědět jen my. To, jak na tom je, je díky její dřině, ale taky zázrak,“ řekla Blesku zpěvačka, jejíž dcera před porodem utrpěla krvácení do mozku a po porodu lékaři sdělili diagnózu: rozsáhlé poškození mozku, spastická triparéza, což je částečná obrna tří končetin, konkrétně obou nožiček a levé ručičky.

Video
Video se připravuje ...

Muzikálová hvězda Gemrotová před porodem: Pokojíček jako od Disneyho a stříbrný kočárek! Markéta Reinischová, Aleš Brunclík

„Dědičné tohle není. Anežka měla vlastně mrtvici. Genetické testy máme naprosto v pořádku. Krev máme všichni naprosto v pořádku. Prostě se stalo. Takhle pozdě v této části těhotenství se to vlastně téměř nestává, je to zcela výjimečné. Stejně jako celá Anežka, ta ale v tom nejlepším smyslu slova,“ tvrdí Michaela, která měla velmi těžký porod. 

„V plánu jsme přirozený porod měli, ale v porodnici na Bulovce, kde jsem měla rodit u pana doktora Petra Holého. Museli jsme ale rodit v Motole. Lékaři stále trvali na přirozeném porodu, který měl být pro Anežku nejlepší. Nikdo nečekal, že přijde na svět o dva týdny dříve, takže pan doktor, u kterého jsme měli rodit, byl na dovolené. Rodili jsme v době covidu, takže omezené podmínky a množství personálu... začala jsem rodit náhle, nakonec to ale trvalo 32 hodin. Větu ‚jdeme do finále‘ už nepotřebuji slyšet. Rodili jsme potom ještě dalších skoro 7 hodin,“ netají se maminka rozkošné holčičky.

„Anežka byla převezena na jednotku speciální péče, já zůstala v porodnici. Chodila jsem za ní každé tři hodiny na kojení, ale zůstávat přes noc jsem nemohla. Bylo to moc těžké, ale zvládlo se to, co jiného. Po třech dnech jsme byli konečně všichni tři spolu nastálo. A hned druhý den začalo cvičení - 4x denně Vojtova metoda. Brzy přibyla reflexní terapie, masáže, protahování atd. atd. atd. ... je toho moc. Anežka dře jako kůň.“ 

Manželé Štikovi by si přáli druhé dítě, ale strach je na místě. „Nejde o mě. Jde o to dítě. Je to předurčený život ke dřině, i Anežka opravdu musí moc makat, aby na tom byla, jak je. Jsem za to vděčná, že tak bojuje a je skvělá,“ dodala hvězda Fantoma opery, která se kvůli nemoci dcerky rozhodla založit Nadaci Anežka. Ta vzniká proto, aby Michaela se svým manželem Jiřím mohli pomoct i těm, kteří na rozdíl od nich nemají takové finanční prostředky na všechny možné rehabilitace a další náročnou léčbu.

Fotogalerie
65 fotografií