Anežka, dcerka zpěvačky Michaely Gemrotové, po svatbě Štikové, se narodila 29. května 2021. Pár týdnů předtím u ní ale lékaři odhalili miniaturní odchylku v levé a pravé zadní mozkové komoře... a prenatální magnetická rezonance pak k hrůze nastávajících rodičů potvrdila vážné krvácení do mozku. Diagnóza: Posthemoragický hydrocephalus a nitrokomorové neúrazové krvácení. Do té doby šlo přitom o klidné, bezproblémové těhotenství bez komplikací, s ukázkovými genetickými výsledky ve všech směrech...

Michaelu, hvězdu Plesu upírů i Muže se železnou maskou pochopitelně zajímaly prognózy. „Vyslechli jsme vše, od těch optimističtějších až po ty fatální. Nikdo z lékařů nám nemohl říct, jak na tom Anežka bude, to zkrátka nelze říct. Mozek má neuvěřitelné možnosti, ale záleží na mnoha okolnostech,“ popisuje dnes pěnice. „Děkuji svému muži za jeho absolutní neoblomnost. Od začátku ani na vteřinu nepřipustil nic jiného, než že Anežka bude v pořádku. A z této cesty jsme nikdy neuhnuli.“

Po porodu

Na doporučení lékařů se Anežka narodila přirozenou cestou. Byl to sice dlouhý a velmi komplikovaný porod, ale už tehdy holčička předvedla obrovskou sílu a chuť žít. „Bojovala jako lev a bojuje každý den,“ oddychla si Michaela. Hned po porodu byla Anežka předána do rukou neurochirurgů a následně převezena na jednotku specializované péče pro novorozence, kde vzešla diagnóza: rozsáhlé poškození mozku, spastická triparéza, což je částečná obrna třech končetin, konkrétně obou nožiček a levé ručičky.

Video
Video se připravuje ...

Muzikálová hvězda Gemrotová před porodem: Pokojíček jako od Disneyho a stříbrný kočárek! Markéta Reinischová, Aleš Brunclík

A co se mozku týče, rodiče netušili, zda bude v jejím případě zasažena „jen“ motorika, anebo i mentalita. „Věděli jsme, že bude chodit, to jediné nám lékaři dokázali říct. Ale jestli ve čtyřech, osmi nebo dvanácti letech? To už ani oni nedovedli odhadnout. S jistotou jsme stále věděli jen jedno, že musíme být trpěliví...“ Jenže naštěstí její holčička patřila k těm netrpělivým - a tak se rychle učila a zlepšovala. „Snad zázrakem své první krůčky udělala už v osmnácti měsících. Nyní chodí. Ale dřeme opravdu denně,“ dodala zpěvačka.

Cvičení

Dívenka musí pravidelně podstupovat masáže, protahování a reflexní terapii. Postupně pak došlo na objevování dalších možností - například Feldenkreisovu metodu, zefektivňující sebeuvědomění pohybem, cvičení v Cortex Neuro Centre, a s dcerkou chodí Michaela také na hipoterapii i delfinoterapii, tedy léčbu zvířaty, konkrétně koňmi a delfíny. Zvířata mají zázračnou schopnost uzdravovat tělo i duši,“ domnívá se představitelka Christiny Daaé z Fantoma Opery. Díky tomu všemu je na tom dnes Anežka velice dobře - nejenom po tělesné stránce.

„Mluví, rozumbraduje. Dělá vtipy a má úžasný smysl pro humor. Na první pohled na ní člověk nic nepozná, je neskutečně šikovná. Miluje hudbu, diriguje nejen orchestr, ale nás všechny… a krásně!“ libuje si zpěvačka, která se kvůli nemoci dcerky rozhodla založit Nadaci Anežka. Ta vzniká proto, aby Michaela se svým manželem Jiřím mohli pomoct i těm, kteří na rozdíl od nich nemají takové finanční prostředky na všechny možné rehabilitace a další náročnou léčbu.

Nadace

„Nadace bude zpočátku podporovat hlavně děti do 18 let s pohybovým hendikepem, následně i dospělé. Bude se starat i o psychickou podporu jak dětí, tak hlavně rodin, o výzkumy lékařů a podobně,“ plánují si manželé Štikovi. Prvním velkým projektem, který pomůže výše zmiňovanému neuro-terapeutickému centru Cortex s nákupem prvotřídního rehabilitačního přístroje, bude speciální benefiční koncert. Na ten se můžete těšit 4. 1. 2024 v Divadle Broadway. 

Fotogalerie
79 fotografií