Přímý přenos sledujte zde>>

Pohřeb Patricie Janečkové
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
 
15:18
7. 10. 2023

Vážení čtenáři Blesku, 

děkujeme, že jste s námi online sledovali poslední rozloučení s talentovanou operní pěvkyní Patricií Burda Janečkovou (†25). 

Klidný zbytek soboty. 

 
15:06
7. 10. 2023

Před 15. hodinou mše skončila a rozezněly se zvony. Rakev s ostatky Patricie Burda Janečkové byla vynesená z kostela. Za rakví šel zdrcený manžel Vlastimil Burda s jejími rodiči a rodinou. Rakev naložili do auta a vdovec se za ní do poslední chvíle díval, pokyvoval hlavou. Posléze odešli. 

 
14:47
7. 10. 2023

Farář smuteční hosty vyzval k potlesku, poslednímu potlesku. „Jsem přesvědčený, že Patricie má svůj první koncert v nebi, protože tolik květin nikdy na žádné premiéře nedostala,“ řekl kněz. 

Potlesk trval hodně dlouho a přidali se i lidi venku, kteří sledovali obrazovku. 

„Na závěr bych chtěl Patricii splnit druhé přání, a to přijde za chvilku,“ oznámil a poděkoval všem farář a poprosil, aby se lidé vyhnuli kondolencím rodině. Pozval je na pohoštění. 

Druhé přání byla píseň od Waldemara Matušky Těch tisíc mil, těch tisíc mil. „Chtěl bych poděkovat Vlastíkovi, který se pro ní stal Šimonem na Křížové cestě, který jí podpíral. 100 dní manželství, které zůstalo věčností, díky Vlastíku,“ dodal kněz. 

 
14:34
7. 10. 2023

Patricie měla před premiérou muzikálu Interview, už ho nikdy nezazpívá,“ prozradil kněz. 

Světová premiéra je 29. listopadu 2023 v Divadle „12“. Místo Patricie se vedle Tomáše Savky objeví Veronika Boráková. 

Kostelem se v houslovém znění rozezněla slavná Ave Maria. 

 
14:11
7. 10. 2023

„Milí přátelé, známý, blízcí Patricie, rodino, Vlastíku, loučíme se s nevídanou ženou Patricií Burda Janečkovou. Patricie si přála, aby zazněla melodie z filmu Babička, a ta právě dohrála. Moji milý věřím, že něco podobného zažívá Patricie,“ pronesl farář Vítězslav Řehulka. „Věřím, že Patricie je naplněná boží nádherou. Modlím se, abychom prožili tyhle chvíle s vděčností.“ 

Mnoho z nás určitě napadla ta spalující, sžírající otázka, proč tak mladá, proč tak talentovaná, proč tak hodná, proč teď. Moji milý, kdo si myslí, že zná odpověď, je buď pyšný, nebo blázen. To totiž přesahuje naše myšlení. Je to tajemství života Patricie, který se neměří časem, ale intenzitou setkání,“ pronesl farář. 

 
14:04
7. 10. 2023

Přesně ve 14 hodin se z reproduktorů rozezněla hudba. Ti, co nebyli vpuštěni do kostela, sledovali rozloučení na obrazovce s ozvučením před vstupem do kostela. Mši vede Vítězslav Řehulka, farář v Ostravě-Zábřehu. 

 
13:56
7. 10. 2023

Na poslední chvíli přišla herečka Kamila Janovičová, známá z pohádky Tajemství staré bambitky. Kostel byl zaplněný do posledního místa. 

 
13:45
7. 10. 2023

Komik a herec Štěpán Kozub se přišel rozloučit. Prošel beze slova a byl na něm vidět smutek. V ruce nesl obrovský pugét z bílých květů.

S Paťou jsme se poznali na škole. Pracovitá, enormně talentovaná, zábavná a krásná žena. Takto budu vzpomínat. Několikrát jsme se potkali při práci a vždy to bylo velmi příjemné setkání. Tvůj odchod Paťo je pro mne nemožné přijmout. Celé rodině a přátelům posílám sílu. Příliš, příliš brzy... Jsi nejlepší. Ať duše má klid,“ napsal na sociální síť Kozub. 

 
13:41
7. 10. 2023

Mezi pozvanými byl i SuperStar Martin Chodúr, který přišel s partnerkou. 

 
13:33
7. 10. 2023

Pozvaní hosté z řad kolegů a blízkých přátel zamířili do kostela. Většina nese kytice v bílé, nebo světlé barvě. U dveří se museli prokázat pozvánkou, kterou má většina v mobilu. 

 
13:21
7. 10. 2023

Ve 13. hodin se dveře kostela Svatého Ducha uzavřely a dovnitř byli vpuštěni jen pozvaní lidé. Od 14 hodin vedl Vítězslav Řehulka, farář v Ostravě-Zábřehu zádušní mši za zemřelou Patricii Burda Janečkovou, která navždy odešla ve věku 25 let. 

 
12:57
7. 10. 2023

Kolegové Patricie se sešli v nedaleké restauraci. Usadili se venku, kde vzpomínají na svou kamarádku. 

 
12:34
7. 10. 2023

Moderátor sportovních zpráv CNN Prima News Tomáš Vzorek s přítelkyní influencerkou Táňou Bystroňovou. Blondýnka byla velmi dojatá. 

Vzorek se narodil v Ostravě. V letech 2010 až 2017 byl výraznou tváří ostravské redakce zpravodajství, kde moderoval pořad Události v regionech, ale jako reportér také informoval diváky Událostí na ČT1a ČT24 o největších kauzách v Moravskoslezském kraji (např. kauza metanol). 

 
12:14
7. 10. 2023

Patricie nebyla moje kolegyně divadla, ale byla to žena mého kolegy z divadla. Byla mi velmi blízká, je to obrovská tragédie, když odejde takhle mladý člověk. Když jsme se potkali nikdy nedávala najevo, že jí něco bolí, nesla to velmi statečně. Vlastík byl její velkou oporou,“ řekl Blesku herec Josef Kaluža, který hostoval NDM a od roku 2004 je členem souboru Komorní scény Aréna. Před kostelem se pozdravil s Kristýnou Leichtovou a jejím partnerem. 

Rozloučit se s Patricií přišla herečka Lada Bělašková, která jen stěží zadržovala slzy. Umělkyně v roce 2004 nastoupila do angažmá činohry NDM. 

 
12:07
7. 10. 2023

Kristýna Leichtová s partnerem Vojtěchem Štěpánkem nesli loučení velmi emotivně. Před kostelem si objetím s ostatními kolegy dodávali sílu. 

 
12:02
7. 10. 2023

Úderem poledne se kostelem rozezněly zvony. To ještě víc umocnilo velmi smutnou atmosféru. Hodinu se lidé loučili s Patricií Burdou Janečkovou, která podlehla rakovině prsu. 

 
11:52
7. 10. 2023

Do Ostravy se s kolegyní přijela rozloučit herečka Kristýna Leichtová. Ta přijela i s přítelem hercem a režisérem Vojtěchem Štěpánkem a dcerami. Usedla na chvilku do lavice a plakala... „Nezlobte se, nejsem schopna slov,“ omluvila se zdrcená Kristýna.  

Štěpánek v roce 2018 nastoupil na pozici uměleckého šéfa Národního divadla moravskoslezského, takže Janečkovou velmi dobře znal. 

Patricia byla moje žákyně na základní škole. Podporovali jsme jí v Talentmanii. Studovala Janáčkovu konzervatoř, byla ostravská patriotka. Ona byla pořád veselá, smála se, to bude moje poslední vzpomínka na ni,“ řekla Blesku učitelka. 

 
11:41
7. 10. 2023

Kolegové, přátelé, ale i cizí lidé vzdali poslední hold talentované pěvkyni. Zastavovali se u rakve, klaněli a tiše vzpomínali na její andělský hlas. 

Janečková i přes zákeřnou nemoc ale stále vystupovala. Například v muzikálu West Side Story v Národním divadle moravskoslezském, kde plánovala i další premiéru, tu už ale nestihla.

Sama přišla s myšlenkou nutné alternace ve hře Interview, kterou jí autoři psali takříkajíc na tělo. To, že se ale plánované premiéry nedočká, netušila ještě v létě ani ona sama, ani my. Pochopitelně si ji na jevišti budeme představovat, a proto považujeme za samozřejmé, že tuto inscenaci věnujeme její památce. To je ale jen slabá náplast na bolest, kterou nad jejím odchodem všichni cítíme,“ zavzpomínala Gabriela Petráková, šéfka souboru Muzikál Národního divadla moravskoslezského.

 
11:34
7. 10. 2023

Květinové srdce od rodičů, věnce od přátel... Po obou stranách rakve jsou fotografie Patricie a věnce z barevných květů. V pravém rohu kostela je pietní místo, kde je fotografie Patricie a pod ní lidé pokládají květiny. 

Je to neskutečně smutné, co se stalo. Poprvé jsem si jí všimla v Talentmanii, ten zpěv jí byl dán od pánaboha. Ona opravdu zpívala jako anděl,“ řekla Blesku žena, která se přišla rozloučit. 

 
11:27
7. 10. 2023

Uvnitř kostela před oltářem byla položena rakev ze světlého dřeva a pod ním velké květinové srdce se stuhou S láskou rodiče. I na rakvi byla obrovská květina. Všude okolo jsou věnce a květiny. 

Patricia Janečková se narodila v německém Münchbergu slovenským rodičům, kteří se záhy přestěhovali do Ostravy. Zpěvu se věnovala od svých čtyř let. Po ukončení základní školy začala studovat Janáčkovu konzervatoř a Gymnázium v Ostravě. Její první vystoupení na jevišti bylo v ostravském Divadle Antonína Dvořáka, kde také poprvé účinkovala s ostravskou Janáčkovou filharmonií. Vyhrála talentovou soutěž Talentmanie. 

 

Fotogalerie
213 fotografií