Její život byl plný bolestných překážek, ale taky velkých úspěchů. V pouhých 12 letech vyhrála na Nově soutěž Talentmanie a odnesla si šek na 4 miliony korun, vystupovala v muzikálech a učarovala i Karlu Gottovi (†80), který se stal kmotrem její debutové desky. V červnu měla Patricia svatbu. Vzala si herce Vlastimila Burdu (32), jehož příjmení si přidala ke svému. „Velmi bych chtěla poděkovat svým lékařům, díky kterým jsem byla vyléčena. Děkuji všem sestrám onkologického oddělení za jejich skvělou péči. Děkuji doktorce Herokové, která mě v srpnu zbavila nádoru,“ rozesílala Patricie vzkazy na všechny strany jen 4 měsíce před svatbou.

A nikdo netušil, že když v dubnu po zásnubách avizovala červnovou veselku slovy „Není čas ztrácet čas.“, může to znamenat, že jí ho zbývá tak málo, totiž slabé tři měsíce...

Dojemný vzkaz

Druhý atak nemoci musel být děsivě tvrdý a rychlý... Den po skonu talentované pěvkyně pak zveřejnila rodina a blízcí srdceryvný vzkaz odhalující poslední chvíle operní a koncertní pěvkyně, muzikálové zpěvačky a herečky. „Báječná kolegyně a kamarádka Patricia Burda Janečková prohrála svůj statečný boj se zákeřnou chorobou,“ stojí na oficiálním webu. „Odešla 1. 10. 2023, obklopena péčí manžela Vlastimila Burdy a svých blízkých. Svými nahrávkami, zvukovými i obrazovými, s námi zůstává navždy.“

Příliš brzy...

Šok těžko vstřebávali i její přátelé, humor došel například i Štěpánu Kozubovi, králi současné kulturní scény v Ostravě. „Pracovitá, enormně talentovaná, zábavná a krásná žena. Takto budu vzpomínat. Tvůj odchod, Paťo, je pro mne nemožné přijmout. Celé rodině a přátelům posílám sílu. Příliš, příliš brzy... Jsi nejlepší. Ať duše má klid,“ vzkazoval s černými srdíčky mezi větami. 

Pietní místa

V Ostravě, kde Patricia, jež se narodila slovenským rodičům v Německu, vyrůstala a žila, vzniklo pietní místo. Nachází se před Divadlem Jiřího Myrona, domovskou scénou muzikálového souboru Národního divadla moravskoslezského, kde Patricia působila jako sólistka. Na budově vlaje černá vlajka. Pietní místo přichystala rovněž Fakulta umění.

Video
Video se připravuje ...

Pellegrini na Slovensku rozhodne? Tereza H. přiznala tanec u tyče. A změny na Bertramce Bára Horáková

Fotogalerie
39 fotografií