V dnešní době internetů a eshopů je velmi snadné dostat se k alkoholu, cigaretám či drogám. Podle adiktologů je dětí ohroženo kolem 50 000, a některé už dokonce skončily v nemocnici. A tomu se rozhodl podívat na zoubek právě Josef Klíma.

Spolu s patnáctiletou figurantkou si v jednom z obchodů pořídil drogu zvanou kratom, což je rostlina, která při středních až vyšších dávkách má sedativní a analgetické účinky, působí jako opioid, dodává nadšení a euforii. Dala by se přirovnat k známější rostlině marihuaně.

Chtěl znát její účinek, proto ji na sobě vyzkoušel. Zelený prášek nasypal do sklenice s vodou a vypil. „Uplynula hodina a půl. Veselej nejsem. Zvedl se mi tlak a cítím se asi jako po jednom dvanáctistupňovém pivu. Ovšem jakou mám váhu já a jakou dítě,“ říká investigativní novinář ve svém pořadu Případy Josefa Klímy.

Sám zvolil podle vágní infografiky na balíčku nižší dávku, a hned se proto zamyslel. „Všimnou si děti vůbec malých obrázků na obalu? A pokud ano, znáte děti – dej tam toho co nejvíc, ať jsme hodně veselí!“ dodal ke svému experimentu.

Dětí závislých na drogách rapidně přibývá. Kvůli lhostejnosti prodejců, kteří nejsou ochotni kontrolovat jejich občanky, k nim mají velmi snadný přístup. Jako skrýše pak používají penály či pouzdra na zubní kartáčky.

Případy Josefa Klímy můžete sledovat každou středu ve 22.50 na Primě.

 

Video
Video se připravuje ...

Josef Klíma vyzkoušel v novém pořadu drogu zvanou kratom. FTV Prima

Fotogalerie
22 fotografií