Za Gotta se sloužila zádušní mše v chrámu sv. Víta na Hradčanech, a když rakev vynášeli z kostela, Slavík se sám vyprovázel svou písní Už z hor zní zvon. Poté byla rakev odvezena do motolského krematoria, kam ji vyprovodila pouze Gottova manželka a čtyři dcery.

Neveřejný akt

Stejný scénář se včera odehrál na Strahově. Když po bohoslužbě z baziliky Nanebevzetí Panny Marie vynášeli rakev, Patejdl se sám doprovázel písní Ja viem. Potom černý mercedes s rakví a za ním šedivý mercedes vyrazily ze Strahova přes Vltavu směr Strašnice.

Tam v krematoriu došlo k žehu. Druhého smutečního a neveřejného aktu se zúčastnila jen manželka Milka, syn Benjamin a Vašova sestra Otilie. 

Strach o maminku

Hudebníkova maminka, taktéž Otilie, zůstala po bohoslužbě raději na Strahově. Přežít svoje dítě je to nejotřesnější, co se může rodiči stát. A Vašova náhlá a nečekaná smrt s maminkou Otilií ještě vzhledem k jejímu věku zamávala pořádně.

Rodina se o ni moc bála a nenechala ji ani sekundu bez dozoru. Při cestě do kostela a z kostela ji podpírala a neustále se ji snažila uklidňovat. Když bohoslužba skončila, všichni byli šťastni, že to maminka přežila. O tom, že by odjela do krematoria, se ani na chvilku neuvažovalo.

Video
Video se připravuje ...

Felix Slováček na pohřbu Vašo Patejdla: Potkal jsem málo tak úžasných lidí... Hana Höschlová

Fotogalerie
91 fotografií