Těžko uvěřit, že to je už dobrý rok, co naše země přišla o legendární zpěvačku s nezapomenutelným hlasovým projevem – Hanu Zagorovou. Přesto však není zapomenuta a hned tak ani nebude. „Na počest nejprodávanější české zpěvačky všech dob“ se totiž začne od soboty 26. srpna, kdy má Zagorová smutné výročí svého skonu, prodávat speciální sběratelská bankovka s její podobiznou. Do konce září vyjde zájemce na 2 990 korun, potom se ale její cena, tak, jako tomu je u všech sběratelských předmětů, začne zvyšovat.

Bankovka je inspirována životem Hany Zagorové – najdete na ní růže, které milovala, a na zadní straně zpěvačku během vystoupení v Lucerně, kde často koncertovala a kterou často vyprodávala do posledního místečka. Portrét legendární „Haničky Písničky“ s rozčepýřenými vlasy a její široký úsměv, který k ní neodmyslitelně patřil, výtvarně ztvárnil uznávaný malíř a rytec Václav Fajt (71). 

„Pokud to Hanka vidí, tak má z toho radost,“ rozplýval se podle TN.cz na tiskové konferenci, během které bankovku představil, vdovec Štefan Margita. Nemohl se na ni vynadívat a rovněž s ní zapózoval. „Je to obrovská pocta. Pan Fajt ji udělal přenádhernou, je to opravdová Hanka,“ zdůraznil manžel mnohonásobné České slavice a interpretky hitů Bludička Julie, Duhová víla či Můj čas.

Video
Video se připravuje ...

Hana Zagorová (†75): Její velká vítězství a nejtěžší životní zkoušky Videohub

Jak Margita pyšně zmínil, kromě Zagorové se takového ocenění dočkalo pouze minimum českých osobností – všechny si to však bezesporu zasloužily. Najdete mezi nimi například zpěvačku Martu Kubišovou (80), herce Rudolfa Hrušínského st. (†73), bývalého prezidenta Václava Havla (†75) či hokejistu Jaromíra Jágra (51).

Margita, známý operní pěvec, ale na akci jasně dával najevo svůj žal. Po boku Zagorové strávil velkou část svého života, a ani rok poté, co naposledy vydechla, se s jejím skonem ještě tak docela nesmířil. Pořád je pro něj velmi bolestivé o jejím odchodu z tohoto světa mluvit… „Není to jednoduchá věc. Vyhýbám se všem rozhovorům a, jednoduše řečeno, je to pro mě těžké,“ posteskl si.

Fotogalerie
48 fotografií